EPA/KIMIMASA MAYAMA/POOL

Japanski parlament ratificirao TPP

Japanski parlament ratificirao je u petak sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) čija je sudbina neizvjesna s obzirom na nedavne izjave novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se snažno protivi TPP-u.

Većina zastupnika gornjeg doma japanskog parlamenta u kojem većinu čine predstavnici vladajuće koalicije na čelu koje je premijer Shinzo Abe poduprla je sporazum dok je oporba glasovala protiv njega. Prošli mjesec sporazum je prošao kroz donji dom parlamenta.

Glasnogovornik japanske vlade nazvao je glasovanje “porukom svijetu o japanskoj snažnoj odlučnosti da promovira slobodnu trgovinu”.

“Nastavit ćemo tražiti od zemalja potpisnica da što prije ratificiraju sporazum”, rekao je glavni tajnik vlade Yoshihide Suga novinarima u Tokiju.

Američki predsjednik Barack Obama veliki je zagovornik tog sporazuma koji uključuje 12 zemalja, ali njegov nasljednik Trump snažno mu se protivi i tvrdi da će biti loš za Ameriku.

Prošli mjesec japanski je premijer rekao da je sporazum, koji uz najmoćnije članice – SAD i Japan – čine i Australija, Brunei, Kanada, Čile, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam, besmislen bez SAD-a.

Sporazum se ne može početi provoditi dok ga ne ratificira Washington.

Komentiraj