Jandroković primio 748.624 potpisa inicijative ’67 je previše’

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je u četvrtak predstavnike inicijative ’67 je previše’. Oni su mu predali 748.624 prikupljena potpisa za raspisivanje referenduma o Zakonu o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

“Zaključak je onakav kakav je morao biti. Predano je više od 748 tisuća potpisa. Vrši se primopredaja potpisa. U ime Hrvatskog sabora to vrši Povjerenstvo koje je imenovao Sabor. Hrvatski sabor će poslati Vladi zahtjev za raspisivanje referenduma, pa će potom Vlada provjeriti prikupljene potpise. Postoji mogućnost da Odbor za Ustav uputi pitanje Ustavnom sudu je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom”, rekao je Jandroković nakon sastanka.

Upitan je li pokušao uvjeriti predstavnike sindikata na novi krug pregovora, rekao je kako su pregovori uvijek dobrodošli, ali da mu se čini iz razgovora s predstavnicima da to više nije mogućnost, ali i da ih nije pokušao uvjeriti nego je nastupao isključivo kao neutralna osoba odnosno kao predsjednik Sabora.

13.06.2019., Zagreb – Predstavnici referendumske inicijative “67 je previše” sastali su se na Trgu svete Katarine te ce u Sabor predati sakupljene potpise za referendum. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Mirela Bojić iz inicijative novinarima je rekla kako su predajom potpisa završili prvi korak posla. “Službeno smo danas predali taj zahtjev predsjedniku Hrvatskog sabora. Od kraja prošle godine kada smo krenuli s našim molbama prema Vladi do sada kad smo došli do toga da smo morali prikupljati potpise. Poručili smo predsjedniku Sabora da kako god smo odgovorno i ozbiljno mi pristupili ovome, očekujemo od Sabora i svih drugih institucija što se tiče pregleda, kontrole i odluka koje se moraju donijeti očekujemo ozbiljnost i odgovornost”, kazala je.

Bojić je dodala kako je vrijeme i da je ovo dobra prilika Saboru da na ovom referendumu vrati građanima povjerenje u ovu instituciju.

Komentiraj