Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je u četvrtak Dan antifašističke borbe koji se obilježava u spomen na 22. lipanj 1941. u šumi Brezovica kod Siska kada je ustrojena jedna od prvih antifašističkih postrojbi u Europi – Prvi sisački partizanski odred te je istaknuo kako je pobjeda nad fašizmom u Drugome svjetskom ratu, čemu je pridonio i antifašistički pokret u Hrvatskoj, odredila budućnost suvremene Europe.

„Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam u ime Hrvatskog sabora i osobno ime Dan antifašističke borbe. 22. lipnja obilježavamo dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska ustrojena jedna od prvih antifašističkih postrojbi u Europi, Prvi sisački partizanski odred. Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu čemu je pridonio i antifašistički pokret u Hrvatskoj odredila je budućnost suvremene Europe. Trajna opredijeljenost Republike Hrvatske u promicanju antifašizma potvrđena je u izvorišnim osnovama Ustava kao i u Deklaraciji o antifašizmu Hrvatskoga sabora”, navodi se u čestitki.

Istaknuo je da Hrvatska dijeli vrijednosti suvremene Europe i odbacuje svaki oblik ekstremizma i totalitarizma.

“Današnja samostalna i neovisna Republika Hrvatska, čiji je temelj Domovinski rat, okrenuta je prema budućnosti, te u potpunosti dijeli vrijednosti suvremene Europe – mir, slobodu, demokraciju, toleranciju, solidarnost, međusobno uvažavanje i uvažavanje različitosti, kao i odbacivanje svakog oblika ekstremizma i totalitarizma“, stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u povodu Dana antifašističke borbe.

Komentiraj