JAKOVČIĆ “Tajani ponovno dokazao da ne zaslužuje biti predsjednik Europskog parlamenta”

Duško Marušić/Pixsell

Europarlamentarac Ivan Jakovčić u Strasbourgu je u četvrtak oštro osudio jučerašnju izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania da je “Mussolini, dok nije objavio rat protiv cijelog svijeta prateći Hitlera, dok nije promovirao rasne zakone protiv Židova ….”, radio pozitivne stvari kako bi realizirao infrastrukturu u našoj zemlji”. Tajanijevu izjavu iz intervjua u radijskoj emisiji “La Zanzara” (Komarac) prenijeli su talijanski mediji.

“Tajani je još jednom svojim izjavama potvrdio da nema pravo biti predsjednik Europskog parlamenta” , istaknuo je zastupnik Jakovčić dodajući kako Tajani tu časnu funkciju koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata.
“Predsjednik Europskog parlamenta ne smije to činiti. Zbog takvih izjava Tajani ne zaslužuje tu funkciju”, kazao je Jakovčić napominjući da on, kao zastupnik u EP-u, ne može smijeniti Tajanija ali da ga može smijeniti Europska pučka stranka, odnosno njegova politička grupacija. “Očekujem da HDZ i europski pučani (EPP) zaista pokrenu smjenu Tajanija jer ovo više nema nikakvog smisla”, istaknuo je.

Jakovčić smatra da unutrašnja politička borba u Italiji očito poprima takve razmjere “da što si ekstremniji to si simpatičniji” te poručuje da ga takvo stanje iznimno zabrinjava jer je Italija naš susjed i prijateljska zemlja.

“To što govori Tajani je prekrajanje povijesti. Jer pokušaje potalijančivanja u Istri Mussolini je činio prije nego što je ušao u koaliciju s Hitlerom i prije nego što je donio rasističke zakone. Dakle, i taj dio Tajanijevog govora je neistinit”, rekao je Jakovčić te zaključio:

“Zato od Tajanija očekujem da već jednom prestane s glorificiranjem fašizma i njegovom ostavštinom u Italiji i u svijetu!”

Komentiraj