JAKE POLICIJSKE SNAGE Gretu Thunberg odnijeli da ne blokira švedski parlament

Autor:

Swedish climate activist Greta Thunberg looks at policemen as she sits outside the Swedish parliament, the Riksdagen, to demonstrate for climate action, on March 12, 2024 in Stockholm, Sweden.,Image: 856121108, License: Rights-managed, Restrictions: Sweden OUT, Model Release: no, Credit line: Samuel STEEN / AFP / Profimedia

Samuel STEEN/AFP/Profimedia

Švedska policija u utorak je fizički udaljila Gretu Thunberg i druge klimatske aktiviste koji već drugi dan blokiraju ulaz u parlament.

Dvojica policajaca podigla su Thunberg i odvukla je 20 metara dalje od vrata koja je prepriječila, gdje su je spustili na tlo.

Thunberg i deseci drugih aktivista za zaštitu okoliša počeli su u ponedjeljak blokirati glavne ulaze u švedski parlament u prosvjedu protiv učinaka klimatskih promjena i “političkog nedjelovanja”.

Aktivisti su se razišli u ponedjeljak poslijepodne, no vratili su se prosvjedovati u utorak ujutro.

Thunberg (21) je postala zaštitno lice mladih klimatskih aktivista dok su njeni prosvjedi jednom tjedno počevši od 2018. ispred švedskog parlamenta brzo prerasli u globalni pokret mladih s velikim skupovima na više kontinenata.

Klimatska aktivistica Greta Thunberg oslobođena optužbe

Prošle godine Thunberg je bila privedena ili udaljena s prosvjeda u raznim zemljama, uključujući Švedsku, Norvešku i Njemačku.

Britanski ju je sud prošlog mjeseca oslobodio optužbi za prekršaj protiv javnog reda i mira.

Sudac je presudio da policija nije imala ovlasti uhititi je, kao ni druge prosvjednike u Londonu prošle godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.