Greta Thunberg optužila Izrael za genocid

Autor:

Foto: Unsplash

Ekološka aktivistica Greta Thunberg optužila je Izrael da je počinio ratne zločine i genocid u Pojasu Gaze i zatražila da se prekine “neoprostivo nasilje”, nekoliko dana nakon što je izraelska vojska obnovila napade na Gazu.

“Užasna ubojstva izraelskih civila, koja su izvršili borci Hamasa, ni na koji način ne mogu legitimirati izraelske ratne zločine. Genocid nije samoobrana, niti je na bilo koji način proporcionalan odgovor”, izjavila je švedska aktivistica.

Thunberg, koju je Izrael osudio zbog toga što je javno podržala Palestince, odbacila je optužbe da je njen aktivistički pokret “Petkom za budućnost” radikaliziran.

“Uvijek smo bili politički jer smo uvijek bili pokret za pravdu, a solidarnost s Palestincima i svim pogođenim civilima za nas nikada nije bila upitna” navela je Thunberg.

Također je osudila švedsku vojnu suradnju s izraelskim vojnim kompanijama i navela da to čini Švedsku suučesnikom u masovnim ubojstvima.

“Zahtijevanje da se prekine ovo neoprostivo nasilje je pitanje osnovne humanosti i pozivamo sve koji mogu da to traže. Šutnja je suučesništvo. Ne možete biti neutralni kada se dešava genocid “, kazala je Thunberg.

Ukazala je i na veliki porast antisemitskih i islamofobičnih akcija širom svijeta, uključujući Švedsku, gdje je lider krajnje desnih “Švedskih demokrata” Jimmie Åkesson nedavno predložio rušenje džamija, a grupa demonstranata je zapalila izraelsku zastavu u blizini sinagoge u Malmöu.

“To je neprihvatljivo i bezrezervno osuđujemo sve oblike diskriminacije, uključujući antisemitizam i islamofobiju”, poručila je Thunberg, prenosi Avaz.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.