[quote_box_center]

  • Europska komisija u ponedjeljak je predložila Europskom vijeću plan u 10 točaka za borbu protiv krijumčarenja migranata
  • Mjere uključuju jačanje operacije Triton, uništavanje plovila koja se koriste za prijevoz imigranata kao i suradnju različitih agencija

[/quote_box_center]

Europska komisija u ponedjeljak je predložila Europskom vijeću, koje će se sastati u četvrtak na izvanrednom summitu, plan u 10 točaka za borbu protiv krijumčarenja migranata i za sprječavanje potencijalnih migranata da krenu u prelazak Sredozemnog mora, a koje uključuju jačanje operacije Triton, uništavanje plovila koja se koriste za prijevoz imigranata kao i suradnju različitih agencija.

Povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopulos također je najavio europsku strategiju o migracijama i azilu za 13. svibnja.

Mjere pomoći imigrantima

Plan od 10 točaka sastoji se od sljedećih mjera:

– jačanje operacija Triton i Poseidon, koje provodi Frontex, radi kontrole i spašavanja migranata. Frontex bi trebao dobiti više financijskih i materijalnih sredstava. Također bi se povećalo i područje djelovanja Frontexa koje je sada ograničeno na teritorijalne vode zemalja članica.

– konfiskacija i uništavanje plovila koja se koriste za prijevoz migranata.

– ojačana suradnja između agencija EUROPOL, Frontex, EUROJUST i EASO radi razmjene informacija o tome kako djeluju krijumčari ljudima.

– uspostava Europskih ureda za azilantsku potporu (EASO) u Italiji i Grčkoj kako bi im se pomoglo u procesuiranju zahtjeva za azilom.

– sustavno uzimanje otisaka prstiju svih migranata po njihovu dolasku na teritorij EU-a.

– razmatranje mogućnosti da se pravednije raspodjeli teret primanja izbjeglica među državama članicama EU-a.

– program naseljevanja u zemljama članicama EU-a osoba koje su dobile status izbjeglica od Visokog povjereništva za izbjeglice. Zemlje članice bi u tom sudjelovale na dobrovoljnoj osnovi.

– program hitnog vraćanja osoba kojima nije odobren ostanak na teritoriju EU-a. Taj će program koordinirati Frontex zajedno s južnim zemljama članicama u koje dolaze izbjeglice.

– suradnja sa zemljama, susjedima Libije, kako bi se blokirali putevi koje koriste migranti.

– slanje časnika za vezu u delegacije EU-a u neke zemlje. Oni bi bili zaduženi za prikupljanje informacija o priljevu migranata.

Komentiraj