Izvršni odbor UEFA-e potvrdio promjene u Ligi prvaka od 2024. godine; 36 klubova natjecat će se u jednoj skupini

Nogomet je danas okupirao sve medije, svijet sporta i politike. Nema tko se nije očitovao o bijegu dvanaest europskih klubova u Super ligu.

Tako je u sjeni ostala tema danas održane sjednice Izvršnog odbora UEFA-e na kojoj je donijeta odluka o promjeni formata europskih kontinetnalnih natjecanja, a o kojoj se dugo pregovaralo upravo s odbjeglim klubovima (Čeferin je bio izuzetno ljut danas govoreći o lažima Agnellia, koji ga je prije sedam dana uvjeravao da je sve u redu).

Aleksander Čeferin osjeća se izdanim, ‘njegov prijatelj’ Agnelli iza leđa mu radio na Superligi

 

Iznenađenja u odnosu na prvotni prijedlog ipak ima. Ostala je jedna skupina s 36 klubova, uz odigravanje 10 utakmica švicarskim sustavom (5 domaćih + 5 gostujućih). Nakon skupine u 1/16 finala osam prvoplasiranih klubova u završnici čeka pobjednike susreta međukola (9-24; 10-23 … ). Završnica se kao i do sada igra kup sustavom na dvije utakmice.

Udruženje europskih liga tražilo je manje utakmica, ali im se na tu temu nije izišlo u susret. Ipak, ustupak je napravljen kod raspodjele četiri dodatna mjesta u skupini (do sada su se natjecala 32 kluba). Nije se mijenjalo da 5. pozicija države na UEFA ljestvici donosi dodatno mjesto. Novost su preostale tri pozicije. U prvom prijedlogu jednu direktnu poziciju bi dobio prvak s najvišim koeficijentom država plasiranih iza 11. mjesta UEFA ljestvice, a sada će se u 4. pretkolo Lige prvaka igrati pet susreta, odnosno pet klubova će svoje mjesto u Ligi prvaka osigurati korz takozvani ‘put prvaka’.

I onaj ključni zahtjev preko kojeg Europske lige nisu htjele prijeći je odobren. Povijesni koeficijent (posljednjih 10 godina) neće biti mjerilo za preostala dva mjesta, već će ista biti dodijeljena uobičajenom metodologijom (klupski koeficijent u posljednjih pet godina). Dakle, te preostale dvije pozicije će dobiti klubovi s najvišim koeficijentom koji se nisu izravno plasirali u Ligu prvaka, ali su osigurali pozicije koje vode u kvalifikacije za Ligu prvaka, Europsku ligu ili Konferencijsku ligu.

I u drugorazrednom te trećerazrednom natjecanju UEFA-e doći će do promjena kao i u Ligi prvaka. Jedna skupina s 32 kluba, ali i otvorenom mogućnošću da se prošire na 36 klubova. S tim da će se u Europskoj ligi igrati osam kola, a Konferencijskoj ligi šest kola.

Sve utakmice prije finala i dalje će se igrati sredinom tjedna cijeneći važnost kalendara nacionalnih prvenstava diljem Europe.

Osim ovih dugo iščekivanih promjena, koje ostale ‘smrtnike’ nogometne igre čekaju neovisno o novoosnovanoj Super ligi, Izvršni odbor UEFA-e danas je odlučivao i o domaćinstvima završnica velikih natjecanja mladih.

Spomenuta domaćinstva potvrđena su kako slijedi:

– Euro (Ž) do 17 godina: Estonija 2023, Švedska 2024, Farski Otoci 2025.

– Euro (M) do 17 godina: Mađarska 2023, Cipar 2024.

– Euro (Ž) do 19 godina: Belgija 2023, Litva 2024, Bjelorusija 2025.

– Euro (M) do 19 godina: Malta 2023, Sjeverna Irska 2024, Rumunjska 2025.

Španjolski Jaén imenovan je domaćinom Eura 2022 u futsalu do 19 godina.

Izvršni odbor također je raspravljao i na temu mogućnosti odigravanja utakmica skorašnjeg Europskog prvenstva. Probelm za UEFA-u i samu organizaciju turnira je eventualna nemogućnost prisutnosti gledatelja u Bilbau, Dublinu i Munchenu, koji još uvijek krovnoj europskoj nogometnoj kući nisu potvrdili mogućnost prisutnosti gledatelja na stadionima. Konačna odluka o domaćinstvu i obliku domaćinstva ovih gradova bit će donijeta putem videokonferencije krajem ovog tjedna, točnije u petak 23. travnja.

Osnovana Super liga, čeka se odgovor UEFA-e

Čeferin: “Igračima koji će igrati u Super ligi zabranit će se nastup za nacionalne reprezentacije”

Komentiraj