Osnovana Super liga, čeka se odgovor UEFA-e

Dvanaest europskih klubova iz Engleske, Španjolske i Italije sukladno najavama službeno je objavilo osnivanje Super lige.

Riječ je o Arsenalu, Chelseaju, Liverpoolu, Manchester Cityju, Manchester Unitedu, Tottenhamu, Atletico Madridu, Barceloni, Real Madridu, AC Milanu, Inter Milanu i Juventusu. Obzirom da bi broj osnivača lige trebao biti 15 ostalo je nepoznato tko su preostala tri kluba koja pokreću natjecanje koje je u direktnoj koliziji s današnjom Ligom prvaka. Klubovi iz Njemačke i Francuske zasad se nisu priključili novopokrenutoj organizaciji.

Nakon službenog pokretanja Super lige ostaje da vidimo reakciju UEFA-e koja se jučerašnjim priopćenjem oštro usprotivila novom natjecanju te najavila da će sve klubove koji u njega budu uključeni izbaciti iz svih domaćih i međunarodnih natjecanja koja su pod njenom ingerencijom ili ingerencijom nacionalnih saveza dok igračima tih klubova prijeti zabrana igranja u nacionalnim reprezentacijama. Sastanak Izvršnog odbora UEFA-e najavljen je za danas.

Iz Super lige pak najavljuju razgovore s FIFA-om i UEFA-om kako bi pronašli najbolje rješenje za nogomet u cjelini. Kao razloge pokretanja novog natjecanja ističu nestabilnost europskog ekonomskog financijskog modela koji je dodatno ubrzan zbog globalne pandemije. Smatraju i da na ovaj način unaprjeđuju kvalitetu i intezitet europskog nogometa te da im novi format Lige prvaka ne donosi dovoljno novca i dovoljan broj kvalitetnih utakmica.

Utakmice Super lige bi se igrale sredinom tjedna, a uz 15 klubova osnivača uključili bi i pet klubova koji bi nastup izborili putem kvalifikacija. Na koncu bi 20 klubova bilo podijeljeno u dvije skupine po 10 sudionika pa bi u grupnoj fazi natjecanja svakome bilo zajamčeno minimalno 18 utakmica. Direktan plasman u četvrtfinale bi izborila tri kluba iz svake grupe, a četvrti i peti na ljestvici bi razigravali za plasman među osam najboljih. Doigravanje bi se potom igralo na dvije utakmice osim finala gdje je zamišljen jedan susret na neutralnom terenu. Predviđeno je i da paralelno s muškom Super ligom započne identično natjecanje i za žene.

Klubovi osnivači lige očekuju da bi prihodi natjecanja u inicijalnom periodu mogli dosegnuti čak 10 milijardi eura. Osim toga svim osnivačima bi odmah na raspolaganju bilo 3,5 milijardi eura kako bi se lakše nosili s posljedicama pandemije i kako bi ostvarili svoje infrastrukturne planove.

Prvi predsjednik Super lige je čelnik Real Madrida Florentino Perez dok su dopredsjednici vodeći ljudi Juventusa i Manchester Uniteda Andrea Agnelli i Joel Glazer.

“Pomoći ćemo nogometu na svim razinama da zauzme pravo mjesto u svijetu. Nogomet ima više od četiri milijarde fanova i odgovornost nas kao velikih klubova je ispuniti želje navijača.”, poručio je Perez.

Komentiraj