Izvješće WHO pokazuje da neplodnost pogađa jedan od šest parova na svijetu

Autor:

Kelly Sikkema, Unsplash

Neplodnost pogađa jedan od šest parova diljem svijeta, doznaje se iz upravo objavljenog izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U zemljama s visokim dohotkom neplodnost pogađa 17,8 posto odrasle populacije, a u zemljama nižeg i srednjeg dohodovnog razreda ta brojka iznosi 16,5 posto.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da izvješće pokazuje da neplodnost pogađa sve slojeve društva.

“Omjer ljudi pogođenih neplodnošću ukazuje na potrebu da se u što većoj mjeri omogući pristup liječenju i da taj problem više ne bude po strani kada je riječ o znanstvenom istraživanju i zdravstvenoj politici kako bi se osigurao siguran, učinkovit i dostupan način za ostvarenje roditeljstva onima koji to žele”, rekao je šef WHO-a.

WHO definira neplodnost kao bolest muškog ili ženskog reproduktivnog sustava zbog neuspjeha da žena zatrudni nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa.

“To može izazvati duševnu bol, stigmu i financijske probleme te utjecati na mentalno i psihosocijalno stanje”, priopćio je WHO.

WHO svoje izvješće bazira na 133 od 12.000 istraživanja provedenih diljem svijeta od 1990. do 2021.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.