Adolf Eichmann, arhitekt holokausta, uoči svoje smrti pisao je izraelskom predsjedniku Yitzhaku Ben-Zviju u kojem je molio da mu se poštedi život. Eichmann je izraelskom predsjedniku rekao kako je samo slijedio naređenja, te kako nije odgovoran za ‘neizrecive strahote’ provedene protiv Židova, prenosi BBC.

U Drugom svjetskom ratu nacisti su ubili šest milijuna Židova. Izrael je objavio Eichmannovo pismo na Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta. Eichmann je osuđen na smrt u Jeruzalemu i obješen 1962. godine.

“Ni mrvica dobrote nije pokazana onima koji su osjetili Eichmannovo zlo, za njih to zlo nikada nije bilo banalno, bilo je bolno. Ubio je cijele obitelji. Zlo je imalo lise, imalo je glas. A kazna protiv zla bila je opravdana”, rekao je izraelski predsjednik Reuven Rivlin.

Eichmann je u pismu napisao kako su suci na njegovom suđenju napravili ogromnu pogrešku, jer nisu pokazali empatiju prema vremenu i situaciji u kojoj se našao tijekom ratnih godina. Pokušao se očistiti od krivnje. “To nije istina – da sam bio u lovu na Židove. Uvijek sam djelovao po naredbama”, pisao je Eichmann.

“Osuđujem ogromne zločine protiv Židova. Ali, nisam bio odgovorni vođa, i ne smatram se krivim”, zaključio je.

Eichmanna su uhitili izraelski agenti 1960. godine u Argentini, gdje je živio kao bjegunac. Prokrijumčarili su ga u Izrael, gdje je održano suđenje. Njegova molba za pomilovanje je odbijena, a obješen je u zatvoru Ramle.

Komentiraj