Izrael u Gazi ubio trojicu sinova čelnika Hamasa: ‘Njihova krv nije mi draža od krvi našeg naroda’

Autor:

epa11268033 A destroyed area as Palestinians return to Khan Younis after the Israeli military pulled out troops from the southern Gaza Strip, leaving just one brigade in the area, 09 April 2024. More than 35,000 Palestinians and at least 1,330 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it.  EPA/MOHAMMED SABER

EPA/MOHAMMED SABER

Trojica sinova čelnika Hamasa Ismaila Hanijeha ubijena su u srijedu u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, objavili su ta militantna skupina i njegova obitelj. 

Trojica sinova – Hazem, Amir i Mohamad, ubijeni su u bombardiranju vozila u kojem su se kretali u kampu Al-Šati. Ubijeno je i dvoje Hanijehovih unuka, a treći je ozlijeđen, prenose Hamasovi mediji.

„Naši zahtjevi su jasni i određeni i nećemo raditi ustupke. Neprijatelj je u deluziji ako misli da će napadi na moje sinove, tijekom vrhunca pregovora i prije no što je pokret poslao svoje odgovore, primorati Hamas da promijeni svoj stav”, rekao je Hanijeh za Al Jazeeru.

„Krv mojih sinova mi nije draža od krvi našeg naroda”, dodao je čelnik Hamasa koji boravi u Kataru.

Militantna skupina je u utorak objavila da proučava izraelski prijedlog za prekid vatre, no i da on ne zadovoljava niti jedan od zahtjeva Palestinaca.

Hamas traži prekid vojnih operacija Izraela, potpuno povlačenje njegove vojske iz enklave i omogućavanje povratka izbjeglica. Hanijeh je čelnik Hamasa postao 2017., a od tada živi na relaciji između Turske i katarske prijestolnice Dohe.

Izrael cijelo vodstvo Hamasa smatra teroristima, no nije poznato koliko je sam Hanijeh znao za planove napada 7. listopada, piše agencija Reuters. Tu je operaciju smislilo vojno vijeće Hamasa u Gazi u tajnosti, zbog čega je i dio Hamasovih čelnika u inozemstvu bio šokiran trenutkom njegova izvršenja i rasponom.

Izraelska vojska potvrdila smrt trojice sinova vođe Hamasa Hanijeha

Tri operativca vojnog krila Hamasa “eliminirana” su u središnjem pojasu Gaze, objavile su Izraelske obrambene snage (IDF).

Vojska je potvrdila da se radi o Hanijehovim sinovima. Međutim, nije bilo potvrde o smrti troje unučadi u incidentu.

“IDF je svjestan tvrdnji da su drugi Hanijehovi rođaci povrijeđeni, među njima i maloljetna osoba. IDF ne potvrđuje ovu informaciju”, stoji u priopćenju.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.