EPA/MOHAMMED BADRA

Izrael raketirao Siriju, ubijeno devet prorežimskih boraca

Najmanje je devet prorežimskih boraca ubijeno u utorak navečer u izraelskom raketiranju sektora blizu Damaska, objavila je nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Službena sirijska novinska agencija Sana objavila je pak informaciju o dvoje ubijenih civila u raketiranju u pokrajini Derai, blizu Damaska.

“Devetorica boraca, pripadnika iranskih Čuvara revolucije i proiranske šijitske milicije poginuli su” u sektoru Kiswi, rekao je za AFP ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Raketirano je “skladište oružja koje pripada iranskim Čuvarima revolucije” koji se u sirijskom ratu bore na strani vladinih snaga, dodao je.

Izrael nije komentirao ove informacije.

Agencija Sana je, pozivajući se na medicinski izvor, objavila da su “čovjek i njegova žena ubijeni u Cheikh Miskineu, u pokrajini Derai, u eksploziji povezanoj s izraelskim napadom blizu Kiswe, na autocesti između Damaska i Derae”.

Sana je nešto ranije bila objavila da je sirijska vojska u utorak navečer presrela dvije izraelske rakete kojima je gađan sektor blizu prijestolnice Damaska.

“Protuzračna obrana je presrela dvije izraelske rakete ispaljene na (sektor) Kiswe i uništila ih”, navodi Sana.

Ovo nije prvi put da je sektor jugozapadno od Damaska na meti izraelskih raketa. Izrael je ondje i prije bombardirao vojne položaje, a u prosincu je pogodio skladište oružja.

U travnju je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman rekao da će njegova zemlja spriječiti svaki pokušaj “vojnog učvršćivanja” Irana u Siriji, napose na Golanu, na granici s Izraelom.

Izrael i Sirija su službeno u ratu. Njihovi su odnosi to napetiji što na sirijskom području djeluju tri neprijatelja Izraela: sam režim i njegova dva saveznika, Iran i libanonski Hezbollah, proiranska skupina.

Komentiraj