U Izraelu su u nedjelju vladali nacionalni ponos i proameričko raspoloženje uoči visokorizičnog otvorenja veleposlanstva Sjedinjenih Država u Jeruzalemu i tjedna potencijalno opasnih palestinskih prosvjeda.

Desetci tisuća Izraelaca i simpatizera Izraela iz inozemstva trebaju u nedjelju poslijepodne sudjelovati u hodu sa zastavama s Davidovom zvijezdom do Zida plača u jeruzalemskom Starom gradu.

To je prvi u nizu događaja kojim se u nedjelju obilježava godišnjica zauzimanja istočnog Jeruzalema od izraelske vojske 1967. i “ujedinjenja” grada.

SAD u ponedjeljak uz veliku pompu otvara svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu, što se poklapa s obilježavanjem 70. obljetnice uspostave izraelske države 1948. U utorak se Palestinci spominju “Nakbe” ili “katastrofe”, kako oni nazivaju osnutak Izraela.

No Palestinci bi se mogli mobilizirati u velikom broju, što potiče strah od novih sukoba u Gazi.

Policija kaže da će tisuću njezinih ljudi čuvati veleposlanstvo i okolicu koji su urešeni američkim i izraelskim zastavama te natpisima na kojima piše “Trump čini Izrael opet velikim”.

“U pogledu sigurnosti ovo je svakako jedan od najzahtjevnijih tjedana (…) Učinit ćemo sve da nijedan događaj ne potakne nikakve reakcije”, rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

Izraelske snage su u pripravnosti i na palestinskom teritoriju i oko njega. Vojska je priopćila da je udvostručila svoje borbene snage oko Pojasa Gaze i na Zapadnoj obali.

Komentiraj

PREKOepa
Podijeli objavu
Prethodni članakPredsjednica stigla u Mostar
Sljedeći članakPPD Zagreb po 25. put osvojio Kup
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.