Kultura
Decoration icon

izložba

Izložba Zvonimira Pliskovca ‘Stripovi, karikature, grafika, 1975-1985.’ od četvrtka u Rijeci

Autor:

HDLU Rijeka

U riječkoj Galeriji Juraj Klović u četvrtak u 19 sati  otvara se izložba Zvonimira Pliskovca ‘Stripovi, karikature, grafika, 1975-1985.’

Izložba predstavlja izbor grafičkih radova od 1975. do 1985. godine; dakle stripovi  i karikature tiskani u listovima Val i Novom listu u Rijeci,  Studentskom listu, Poletu, Vjesniku i Oku u Zagrebu, Ježu u Beogradu i Mladini u Ljubljani te umjetnikove plakate za ustanove u kulturi, izložbe, muzeje, kazališne predstave,  glazbene manifestacije, festivale i  riječke punk bendove.

Kada je riječ o izloženim grafičkim radovima, serijama stripa  ili ‘antistripa’ kako ga kolokvijalno najčešće nazivaju, potrebno je reći da se radi o eksperimentu,  o odmaku prema istraživanju autonomije osnovnih oblika stripa; do granica geometrijske apstrakcije njegove konstrukcije ili do oblikovne i značenjske  interpretacije prostora stripa  (i geometrijskog) i onog mentalnog.  Dakle priča je o stripu, ali iznutra, duboko u stripu;  dakle uvijek  „za strip“.  Značenjski, radi se o stripu stanja, ne zbivanja.

Sastavni dio izložbe čine i tekstovi Ljiljane Domić, Velida Đekića, Gorana Ježića, Veljka Krulčića, Miljenka Marina i Milorada Stojevića, s kojima je autor dijelio navedeno vrijeme, a koji su bili aktivni sudionici, suvremenici, ‘suborci’,  suradnici, prijatelji, kolege i urednici, a koji su svi, svaki svojim djelovanjem sudjelovali u Valu, oko Vala, u Rijeci i Hrvatskoj,  tada pa sve do danas, svatko na svom području interesa,  u borbi za kulturu, za pomicanje granica slobode, literature, kritike, povijesti  i umjetnosti. Njihovo  literarno očitovanje o tim godinama i radu Zvonimira Pliskovca rekonstruira i dokumentira širu sliku ‘našeg’ zajedničkog vremena iz naše povijesti.

Izložba ostaje otvorena do 15. travnja 2022.

Zvonimir Pliskovac rođen je 1952. godine u Rijeci. Diplomirao je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Sudjelovao je na mnogim  samostalnim i skupnim  izložbama. Bavi se kiparstvom, slikarstvom te grafikom. Autor je javnih radova i dobitnik više nagrada i priznanja. Član je HDLU Rijeka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.