Izložba u MUO-u koja pokazuje kako je strip obilježio francusku umjetnost

U zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt, u povodu stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj, otvorena je izložba „Moda i strip“. Stota obljetnica svečano će se obilježavati tijekom cijele 2021. godine raznolikim programom nastalim u partnerstvu s hrvatskim kulturnim ustanovama. Do 28. ožujka 2021. bit će prikazan intrigantan odnos svjetova mode i stripa te njihovi međusobni utjecaji. Na zagrebačkoj izložbi bit će prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz kolekcije Muzeja stripa u Angoulêmeu: izvorne strip table i crteži, odjeća i modni dodaci, parfemi, tiskani arhivi i drugi predmeti. Među istaknutijim izlošcima domaća publika moći će vidjeti neke od prvih crteža dizajnera Yvesa Saint Laurenta, Christiana Diora i Thierryja Muglera, koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.

Bit će izloženi i radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya, među kojima se ističe strip u kojem Mali Nemo iz serije „Little Nemo in Slumberland“ prvi put ljubi princezu Slumberlanda, zatim nikad viđeni strip „La Vilaine Lulu“ (Zločesta Lulu) – jedini koji je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent. Također, dolaze modne skice haljina – slika Yvesa St. Laurenta, nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana, čime je poznati dizajner odao počast Mondrianu dizajnirajući koktel haljine inspirirane slikarovim apstraktnim platnima. Među atraktivnim izlošcima koji ističu ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti, bit će izložena i originalna Diorova haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.

Ova izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa. „Moda i strip“ nastala je u produkciji Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji ima bogatu kolekciju od više od 14.000 originalnih strip tabli i crteža, kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta. Ta izuzetna kolekcija jedinstvena je u Europi.

Komentiraj