Izložba Hrvatska novinska fotografija otvorena u sklopu Splitskog ljeta

Izložba Hrvatska novinska fotografija 2014., na kojoj je predstavljeno sto najboljih radova hrvatskih profesionalnih fotoreportera snimljenih tijekom 2014. godine, otvorena je u četvrtak u sklopu 61. splitskog ljeta.

Na otvorenju izložbe u prostorijama splitskog Fotokluba objavljeno je da su ovogodišnji dobitnici priznanja Kuće slavnih hrvatskog fotonovinarstva koje dodjeljuje Zbor fotoreportera Hrvatske za poseban doprinos razvoju fotonovinarstva splitski fotoreporter Feđa Klarić i, posmrtno, zagrebački fotoreporter Božidar Kelemenić.

Zahvaljujući na priznanju, Klarić je naglasio kako mu je iznimno drago što je to priznanje dobio od kolega iz fotonovinarske struke.

“Ovo priznanje utjelovljuje sve što sam ja radio. Ne žalim za trudom i situacijama gdje su bili ugroženi i život i tehnika”, istaknuo je Klarić. Po njegovim riječima vrijednost fotografije je u svjedočenju o čovjeku, događaju i vremenu.

 

  • Među fotografijama su i ovogodišnji dobitnici nagrada u osam kategorija, a žiri je za fotografiju godine 2014. proglasio fotografiju Gorana Mehkeka (Cropix), koja prikazuje pilota helikoptera koji prelijeće poplavljeno područje Gunje, rekao je predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Siniša Hančić.

 

Hančić je izvijestio kako je od ove godine uvedena i nagrada u kategoriji Multimedija koja predstavlja kompilaciju videa, fotografije i zvuka i u kojoj je, po njemu, budućnost fotografije, a ovogodišnji je dobitnik nagrade u toj kategoriji Siniša Kralj za multimediju “Vrijeme u srcu Bosne”.

Ovogodišnji preostali pobjednici su: u kategoriji Događaj – Ronald Grošić (Cropix) za fotografiju Milana Bandića u policijskom vozilu za vrijeme privođenja na ispitivanje u Uskok; u kategoriji Svakodnevni život – Sandra Šimunović (Cropix) za fotografiju djevojke oboljele od multiple skleroze; u kategoriji Reportaža – Goran Mehkek (Cropix) za fotografiju pilota helikoptera koji prelijeće poplavljena područja; u kategoriji Kultura i umjetnost – Matko Biljak (Slobodna Dalmacija) za fotografiju blizanaca baletana; u kategoriji Portret – Neja Markičević (Cropix) za portret Ota Reisingera; u kategoriji Sport – Srđan Vrančić (Cropix) za fotografiju nogometnih navijača za vrijeme navijačkih nereda na utakmici i u kategoriji Priroda i okoliš – Filip Brala (Pixsell) za fotografiju nevremena nad Morskim orguljama u Zadru.

Hančić je naglasio kako je zadovoljan produkcijom i kvalitetom hrvatskog fotonovinarstva u kojem se, kako je rekao, ne vidi oskudica i na koje se ne odražava teška situacija u medijima i društvu.

Izložba ostaje otvorena do 6. kolovoza.

Komentiraj