IZBORI U DANSKOJ Pobijedio Desni oporbeni blok, premijerka Helle Thorning-Schmidt priznala poraz

facebook.com

[quote_box_center]

  • Desni oporbeni blok dobio je 90, dok je ujedinjena ljevica dobila 85 mandata u Danskom parlament koji ima 179 zastupničkih mjesta
  • Vođa oporbenog bloka Lars Lokke Rasmussen rekao je kako će oformiti vladu, morat će biti spreman na ustupke kako bi dobio potporu Danske narodne stranke koja je osvojila više glasova od njegove Liberalne stranke

[/quote_box_center]

Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt priznala je poraz na parlamentarnim izborima održanima i najavila odstupanje s mjesta čelnice Stranke socijaldemokrata, nakon što su se birači odlučili većinu glasova dati oporbi desnog centra.

Vrlo visok izborni rezultat ostvarila je euroskeptična Danska narodna stranka (DF), koja je prikupila 21.1 posto glasova i 15 zastupničkih mandata.

Desni oporbeni blok dobio je 90, dok je ujedinjena ljevica dobila 85 mandata u Danskom parlament koji ima 179 zastupničkih mjesta.

Vođa oporbenog bloka Lars Lokke Rasmussen rekao je kako će oformiti vladu, morat će biti spreman na ustupke kako bi dobio potporu Danske narodne stranke koja je osvojila više glasova od njegove Liberalne stranke.

Oporbeni blok čine Rasmussenovi liberali i desničarska DF, a stranke lijevog centra bile su okupljene oko dosadašnje premijerke Thorning-Schmidt.

“Nismo dobili izbore, pobijeđeni smo u završnici”, rekla je Helle Thorning-Schmidt.

“Biti vođa znači znati odstupiti u pravo vrijeme. Pravo vrijeme je sad”, rekla je prva premijerka u povijesti Danske, koja je na vlasti bila od 2011. godine.

Socijaldemokrati su bez obzira na poraz ostvarili dobar izborni rezultat, osvojili su 26.3 posto glasova izbornog tijela, dobivši tri mjesta više nego 2011. godine, odnosno 47 zastupničkih mandata.

Helle Thorning-Schmidt je na mjestu predsjednice Stranke socijaldemokrata bila deset godina.

Komentiraj

Source:D.V./HINA