FaH

IZBORI U AUSTRIJI: Kandidat krajnje desnice ohrabren Trumpovom pobjedom

Austrijski krajnje desni predsjednički kandidat Norbert Hofer smatra da je pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima dokaz da je u pravu kada u svojoj populističkoj kampanji poziva na zaustavljanje useljavanja.

“Kada se god elita distancira od naroda, ta elita na izborima biva izbačena iz ureda”, rekao je kandidat Slobodarske stranke u razgovoru za Reuters.

Baš kao i Trump, i 45-godišnji Hofer smatra se nacionalistom koji prepoznaje probleme ‘malih’ ljudi koje politički establišment zanemaruje.

“Jedna usporedba bi mogla biti činjenica da je i Trump imao snažan politički vjetar u prsa i svejedno je pobijedio na izborima”, kaže Hofer.

Trumpova pobjeda i rezultat britanskog referenduma o napuštanju EU-a izazvali su populistički cunami koji bi mogao promijeniti europski politički krajobraz.

Pobijedi li u drugom krugu austrijskih predsjednički izbora 4. prosinca, Hofer će postati prvi čelnik države s krajnje desnice u Europskoj uniji. A krajnja desnica se nada dobrim rezultatima na izborima koji će uslijediti nakon austrijskih i u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj.

Hofer je u svibnju izgubio u drugom krugu predsjedničkih izbora za samo 31.000 glasova. Ustavni sud je, međutim, poništio pobjedu kandidata Zelenih Alexnadera Van der Bellena zbog izbornih nepravilnosti  u prebrojavanju dopisnih glasova.

Hofer je tako dobio drugu šansu, a ankete ponovo pokazuju da su dvojica kandidata u mrtvoj utrci.

Hofer, kojeg zovu prijateljskim i uglađenim licem krajnje desnice, u kampanji najviše pažnje posvećuje izbjegličkoj krizi.

“Naravno da je to humanitarno pitanje, ali ne mogu zanemariti proračunski teret”, kaže Hofer koji se zalaže za stvaranje “sigurnih zona” izvan Europe gdje bi se procesuirali zahtjevi za azilom.

Austrija, zemlja s 8,7 milijuna stanovnika, primila je prošle godine 120 tisuća izbjeglica s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike i tako s Njemačkom i Švedskom snosi najveći teret krize u EU.

Hofer, koji je 1994. glasao protiv ulaska Austrije u EU i još uvijek nije s njome zadovoljan, povukao je ranije pozive na ‘Oexit’ i nada se da će se Unija probuditi i priznati dosadašnje pogreške.

Po anketama, 70 posto Austrijanaca ne bi podržalo izlazak iz Unije.

Politički analitičari smatraju kako bi Hoferova pobjeda na izborima mogla rezultirati prijevremenim parlamentarnim izborima i krajem dominacije tradicionalnih velikih stranaka, narodnjačke i socijaldemokratske, koje samostalno ili u velikim koalicijama vladaju zemljom od Drugog svjetskog rata.

Slobodarska stranka već je mjesecima najpopularnija u državi, a podrška joj povremeno dosegne i 35 posto.

Upitan hoće li njegova Slobodarska stranka opet dovesti u pitanje rezultate izbora, kao što je to uspješno učinila prije pola godine, Hofer rekao: “To se neće dogoditi. Ne mogu si zamisliti da će se ponoviti nepravilnosti koje smo vidjeli zadnji put. Mislim da Austrijanci mogu biti mirni”.

Komentiraj