Grgur Zucko/PIXSELL

IZBORI 2015. ORaH: Na pitanja HUP-a odgovorili smo još u lipnju

ORaH je u srijedu demantirao tvrdnju direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davora Majetića da političke stranke nisu odgovorile na 16 pitanja o gospodarstvu koja im je HUP uputio, ističući kako je ORaH na ta pitanja javno odgovorio još u lipnju.

Majetić je početkom tjedna najavio da HUP uoči parlamentarnih izbora počinje sa serijom gospodarskih skupova, jer žele da se stranke očituju o 16 pitanja koja im je postavila udruga, “među kojima je i ono o teritorijalnom ustroju, o čemu za sada ne govori nijedna stranka, što je jako zabrinjavajuće”.

Iz ORaH-a, međutim, poručuju da su još 16. lipnja javno odgovorili na svih 16 postavljenih pitanja HUP-a, među njima i na ono o reformi teritorijalnog ustroja. “Stoga nas iznenađuje izjava gospodina Majetića, koji bi morao biti upućen u odgovore koje su političke stranke poslale. Nadalje, ORaH se od samog početka djelovanja javno zalaže za reformu teritorijalnog ustroja po uzoru na danski model i uspostavljanje 4 regije i Grada Zagreba s posebnim statusom”, stoji u priopćenju ORaH-a.

 

  • Stranka navodi da je sadašnji teritorijalni ustroj neadekvatan, skup i neracionalan, te je posljedica političkih interesa, a ne javnog interesa.

 

“Smatramo da bez reforme teritorijalnog ustroja Hrvatske, reforme javne uprave i reforme pravosuđa Hrvatska neće imati nikakvu šansu za gospodarski i ukupni društveni razvoj jer se provedbom ove tri reforme stvaraju nužni instrumenti za provedbu bilo koje druge reforme”, stoji u priopćenju.

ORaH smatra da treba ukinuti županije i formirati četiri regije: Slavonsku/Istočnu, Sjevernu, Zapadnu i Dalmatinsku/Južnu te dati poseban status Gradu Zagrebu kao administrativno-političkom središtu Hrvatske.

 

  • Nužno je značajno smanjiti broj općina i gradova, da ih bude između 100 i 120, i to na temelju financijskih kapaciteta pojedine jedinice lokalne samouprave, kao i po točno definiranim kriterijima.

 

Također treba značajno decentralizirati državu i prenijeti značajni dio ovlasti i sredstava s centralne vlasti na regije, gradove i općine. Ciljevi teritorijalne reforme su jednostavan i učinkovit javni sektor, bolje usluge za nepromijenjen iznos poreza, bolje usluge na području zdravstva, jasna raspodjela odgovornosti i uklanjanje “sive zone”, poboljšane usluge građanima uz manje birokracije, veće uključivanje građana i jačanje sudioničke demokracije, navodi ORaH u priopćenju.

Komentiraj