Izašli su detalji Afere Prizma, Juventus je kroz 42 transfera nerealno napumpao cijene igračima

Ako pogledate listu nogometaša i njihove navodne vrijednosti iz „Afere Prizma“ u kojoj je glavni osumnjičeni klub torinski Juventus, prvo vam na pamet sigurno neće pasti pitanje kako je sve to izvedeno, nego – kako su mislili da nikome sve to neće biti sumnjivo.

Talijansko Državno odvjetništvo i porezna uprava smatra da je Juventus kroz 42 transfera lažirao iznose račune, a onda i utajio porez. Već sigurno znate o čemu se radi – klubovi su u sklopu razmjena igrača postavljali nerealno (abnormalno) visoke cijene tih nogometaša kako bi onda fiktivno dovodili u red svoje poslovne knjige. Naravno, Juventus nije jedini osumnjičeni, tako su radili mnogi klubovi, ali Juventus prednjači po broju ovakvih poslova.

Federico Cherubini, sportski direktor Juventusa, čak je devet sati u subotu razgovarao s istražiteljima na ovu temu, a Andrea Agnelli, Pavel Nedved i Fabio Paratici, predsjednik, dopredsjednik i bivši sportski direktor, će također ovih dana sjesti za stol s talijanskim istražiteljima.

U javnost su izašle pojedinosti iz spomenuta 42 sporna transfera, u pravilu se tu radi o igračima čija je stvarnost Serie C ili čak Serie D, a njihova je vrijednost prikazivana u milijunima eura.

Nicolò Rovella je 19-godišnji veznjak koji igra za Genou, na posudbi iz Juventusa. Rovellu je za 18 milijuna eura u siječnju Juventus kupio od Genoe, i odmah ga ostavio na posudbi u istom klubu. Istovremeno, Juventus je u Genou poslao dva igrača čija je vrijednost u tom transferu, pogađate, ukupno 18 milijuna eura. Radi se o Manolu Portanovi, 21-godišnjaku kojeg Transfermarkt procjenjuje na milijun eura, a u ovom transferu mu je vrijednost bila 10 milijuna eura, te Eliji Petrelliju, 20-godišnjaku koji na TM-u vrijedi 250 tisuća eura, sada je u Ascoliju na posudbi a u spomenutom transferu je procijenjen na 8 milijuna eura.

U sklopu transfera Joaoa Cancela u Manchester City, koji je službeno imao vrijednost 65 milijuna eura, Juventus je u City poslao Pabla Morena, 18-godišnjeg napadača koji je sada na posudbu u Gironi u drugoj španjolskoj ligi, tamo je dao jedan gol u osam nastupa a u transferu je njegova vrijednost 10 milijuna eura.

U sklopu zamjene igrača Juventus i Marseille su razmijenili Franca Tongyja i Akea Marleya. Oba su igrača uknjižena pod vrijednost od po 8 milijuna eura. Tongya je sada član Marseillea B u četvrtoj ligi a Marley igra za Juventus U-23.

Juventus je za, barem je tako proknjiženo, 4.3 milijuna eura iz Basela doveo Albina Hajdarija, koji sada igra u Primaveri torinskog kluba, a u suprotnom smjeru jeza isti iznos otišao Kaly Sene, koji je u Grasshopersu na posudbi. Hajdari na TM-u vrijedi 300.000 a Sene milijun eura.

I Pescara, trećeligaš koji baš ne pliva u novcu, je sa Juventusom napravio zamjenu igrača: doveli su Edoarda Masciangela za 2.3 milijuna eura, da bi tog na TM-u 300.000 eura vrijednog lijevog beka poslali na posudbu u Benevento, a iz Pescare u Juventus je za 2.9 milijuna eura otišao Matteo Brunori, 350 tisuća eura vrijedni 27-godišnji napadač kojega su Torinezi zatim poslali na posudbu u trećeligaša Palermo.

Ovo je samo dio od 42 sporna Juventusova transfera u kojima je, očigledno, vrijednost igrača nerealno „nabildana“.

 

Komentiraj