IZA ZATVORENIH VRATA: Vijeće sigurnosti razgovara o Sjevernoj Koreji

FaH

Vijeće sigurnosti UN-a okupilo se u utorak iza zatvorenih vrata kako bi razmotrilo mogući odgovor Sjevernoj Koreji pošto je dan prije ispalila tri balistička projektila, a njezin čelnik Kim Jong-Un traži jačanje sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

Sjeverna Koreja lansirala je u ponedjeljak tri balistička projektila srednjeg dometa koji su pali u Japansko more, što su odmah osudili Japan, Seoul i SAD.

Po dolasku na sastanak, koji su zatražili SAD i Japan, japanski i francuski veleposlanik zatražili su da se Sjevernoj Koreji uputi snažna poruka.

“Sjeverna Koreja mora shvatiti da će njezine provokacije samo povećati njezinu izolaciju”, upozorio je prije američki predsjednik Barack Obama na margini summita ASEAN-a u Laosu i pozvao je na punu provedbu sankcija protiv Pjongjanga.

Rezolucije VS UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji bilo kakve nuklearne ili balističke programe, no unatoč strogim sankcijama ona od toga još nije odustala.

Kim Jong-Un izrazio je zadovoljstvo novim pokusima, istaknuvši da su oni pokazali da njegova vojska može izvesti “preventivni napad na svoje neprijatelje, u bilo kojem trenutku, bilo gdje”, prenijela je u utorak sjevernokorejska agencija KCNA.

Istaknuo je također potrebu “jačanja sjevernokorejske nuklearne sile, korak po korak, u ovoj povijesnoj godini”.

Po južnokorejskom ministarstvu obrane, riječ je o projektilima Rodong dometa tisuću kilometara., poboljšanoj verziji projektila Scud, koji mogu doseći gotovo cijeli japanski teritorij.

Od svojeg četvrtog nuklearnog pokusa u siječnju, nakon kojeg je u veljači ispaljena jedna raketa što se smatra prikrivenim balističkim pokusom, Sjeverna Koreja lansirala je nekoliko balističkih projektila.

Zadnji put to je bilo 24. kolovoza, kada je ispaljen projektil s podmornice, koji je letio 500-ak kilometara u smjeru Japana.

Kim Jong-Un ocijenio je tada da je riječ o “najvećem uspjehu” i ustvrdio da je američki kontinent u dometu sjevernokorejskog napada.

Južna Koreja zbog toga je pristala da se na njezinu teritoriju postavi američki proturaketni štit THAAD.

Komentiraj