Iz PPD-a poručuju: “Još nismo bili u ovakvoj ili sličnoj situaciji”

Autor:

06.08.2018., Strojarska, Zagreb - Prvo Plinarsko Drustvo Energia naturalis u VMD centar zgradi. "nPhoto: Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Prvo plinarsko društvo oglasilo se u petak komentarom na vijest da je Mađarski energetski regulator (MEKH) donio odluku po kojoj PPD mora platiti kaznu od 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura zbog manipulacije na tržištu energenata.

Iz PPD-a navode da jesu kažnjeni, ali da u odluci stoji da nije došlo do pokušaja manipulacije tržištem te da nije došlo do manipulacije koja bi bila provedena širenjem informacija, obmanom ili prikrivanjem. Evo što su napisali:

“U odluci mađarskog regulatora (MEKH) kojom kažnjava PPD stoji da nije došlo do pokušaja manipulacije tržištem te da nije došlo do manipulacije koja bi bila provedena širenjem informacija, obmanom ili prikrivanjem, ali da je PPD prekršio uredbu EU (REMIT) jer se dogodio učinak manipulacije tj konkretno – iako nije postojala namjera manipulacije, samim natjecanjem PPD-a na aukciji rasla je cijena transporta plina.

Naime, PPD-u se stavljalo na teret da je od 17.1. do 26.1. 2022. sudjelovao na aukciji za zakup plinskih transportnih kapaciteta za plin koji je trebalo prevesti iz Austrije u Mađarsku na graničnom prijelazu Mosonmagyaróvár, bez stvarne namjere da taj plin preveze, a s namjerom da podigne cijenu transporta plina na tom prijelazu tijekom aukcije.

Kao što se na burzama trguje plinom, na sličan način se na dnevnoj razini održavaju i aukcije za transport plina koji se plaća u svakoj zemlji kojom plin prolazi na putu do odredišne točke. Opskrbljivači se na aukcijama natječu za transportne kapacitete nudeći određenu cijenu za transport ne bi li ugovoreni plin dostavili svojim kupcima.

Tijekom sporne aukcije cijena transporta plina narasla je na PPD-u neprihvatljive razine te je PPD pronašao alternativni jeftiniji transportni pravac, iz Slovačke i povukao se iz aukcije. PPD je zatim prevezao istu količinu plina, za koju se nadmetao na aukciji ali alternativnim, jeftinijim pravcem.

Dakle, stav PPD-a je da nema govora o manipuliranju tržištem već o odabiru najjeftinijeg izbora u duhu legalne tržišne konkurencije. Takvu optimizaciju PPD, ali i drugi sudionici zajedničkog europskog tržišta, provode na dnevnoj razini prevozeći plin između europskih država, s ciljem minimiziranja troškova i komercijalne optimizacije.

Na odluku mađarskog regulatora ćemo se žaliti, a do tada platiti kaznu u iznosu 1 milijun i 350 000 eura koju je mađarski regulator odredio. Prema našim saznanjima to je neuobičajeno visoka kazna za takvu vrstu prekršaja.

PPD 70 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima te će, bez obzira na ovakav tretman, nastaviti širiti svoje poslovanje na mađarskom tržištu, poštujući sva pravila zajedničkog europskog energetskog tržišta, baš kao i što mađarske tvrtke posluju na hrvatskom tržištu.

PPD dosad nije bio u ovakvoj ili sličnoj situaciji”, navode iz PPD-a u odgovoru za N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.