Iz BiH upućena prosvjetna nota Crnoj Gori zbog Dodikova posjeta

Autor:

27.02.2024, Mostar - U Domu HDZ-a BiH zapoceo sastanak predstavnika politickih stranaka koalicije na razini BiH. Na sastanku će se pokušati pronaći rješenja za preostale zakone, kako bi Europska unija otvorila pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Potrebno je da se usvoje zakon o sudovima, zakon o sukobu interesa te izmjene Izbornog zakona BiH. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Denis Kapetanovic/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je prosvjednu notu crnogorskoj vladi, nakon nedavnog sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorada Dodika s predsjednikom crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem, pišu u četvrtak mediji u Podgorici.

Crnogorskom dnevniku Pobjeda je iz veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori priopćeno da je prosvjedna nota upućena zato što tijekom sastanka Andrije Mandića i Milorada Dodika, u utorak u Podgorici, nije bilo nikakvih obilježja Bosne i Hercegovine, već su bile istaknute crnogorska i zastava Republike Srpske, kao i zbog Mandićeve izjave da su „FBiH i RS stvorile Bosnu i Hercegovinu“, što nije točno i ne odgovara povijesnoj istini.

List Pobjeda podsjeća da su, prema Ustavu BiH, FBiH i RS entiteti od kojih se sastoji Bosna i Hercegovina, koja pravno nastavlja stečevinu Republike Bosne i Hercegovine.

Tijekom posjeta Crnoj Gori Dodik je Mandiću uruči prijedlog sporazuma o specijalnim vezama RS i Crne Gore, te je hvalio koncept “srpskog sveta”.

Srpski svijet je fenomenalna ideja protiv koje nitko ne bi trebao imati ništa protiv. Nitko ne bi trebao imati ništa protiv toga da se Srbi organiziraju, izražavaju, prave škole, idu u crkvu”, kazao je Dodik u Podgorici.

Mandić, čelnik prosrpske i proruske koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koja čini vladajuću većinu, jedini je crnogorski dužnosnik koji se sreo s Dodikom.

Prilikom svečanog dočeka ispred crnogorskog parlamenta nekoliko desetina prosvjednika izviždalo je Dodika uz povike “fašista”, na što je on odgovorio s uzdignuta tri prsta.

Dodik je prije dolaska u Crnu Goru imao susrete s ruskim i bjeloruskim predsjednicima, Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore nije komentiralo prosvjednu notu Bosne i Hercegovine.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.