Ivica Lukšić: “Dobre vijesti! Imamo 370 hospitaliziranih, prije dva tjedna bilo ih je više od 500”

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić u ponedjeljak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao aktualnu situaciju s pandemijom koronavirusa u zemlji, kao i stanje u toj bolnici.

“Imamo dobre vijesti. Hospitalizirano je 370 bolesnika, a prije dva tjedna smo ih imali preko 500”, rekao je Lukšić, dodavši da se smanjio i broj pacijenata na respiratoru.

Dva su pacijenta, otkrio je Lukšić, na uređaju ECMO, što znači da se radi o najtežim bolesnicima. “Dosad je ECMO-m liječeno pet bolesnika. To je dugotrajno i vrlo kompleksno liječenje, a od tri dosadašnja liječenja, dva su pacijenta preminula, ali moramo znati da je riječ o najtežim bolesnicima”, objasnio je.

Ističe da je manji broj pacijenata i da je lakše raditi. Što se tiče cijepljenja zdravstvenih djelatnika, Lukšić je istaknuo da je otpočetka u njegovoj bolnici interes za cjepivo velik te da je preko 75 posto djelatnika izrazilo interes za cijepljenjem, a cijepio se i on sam.

“Cijepljenje je jedini mogući izlaz iz pandemije i čim se više ljudi cijepi, to će se prije epidemiji nazrijeti kraj”, istaknuo je Lukšić.

Smatra da je kriza oko pandemije koronavirusa otpočetka dobro vođena. “Građani su pratili upute i svaki put kad god je dobro i jasno komunicirano, građani su se prilagođavali i pridržavali mjera. Dolazak proljeća vidim kao izlazak iz pandemije bez većih potreba za restrikcijama”, kazao je direktor KB-a Dubrava.

Šatori koje je vojska postavila ispred bolnice, naglašava, nisu korišteni, ali će ostati u krugu bolnice sve dok ministarstvo i Stožer ne procijene da je vrijeme da ih se ukloni. Lukšić vjeruje i da će se Arena u sljedećim danima zatvoriti.

Komentiraj