Ivana Milas Klarić: ‘Nisam odbila surađivati s radnom skupinom za analizu Obiteljskog zakona’

Davor Visnjic/PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić oglasila se u srijedu priopćenjem u kojem je potvrdila informaciju da je odbila formalno imenovati svog predstavnika u radnu skupinu za analizu Obiteljskom zakona, ali i objasnila da to ne znači da je odbila surađivati s tom radnom skupinom.

“Točno je da sam se zahvalila na pozivu da formalno imenujem svog predstavnika u radnoj skupini za analizu i ocjenu dosadašnjih učinaka i iskustava u primjeni Obiteljskog zakona iz 2015., ali  to ne znači da sam odbila surađivati s radnom skupinom i sudjelovati sa svojim prijedlozima”, navodi u priopćenju pravobraniteljica za djecu Milas Klarić .
Na predstavljanju radne skupine kojoj je zadaća analizirati Obiteljski zakon iz 2015. na koji je Ustavnom sudu podneseno više zahtjeva za ocjenom ustavnosti, tajnica skupine, odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko izvijestila je u srijedu da se od “pravobraniteljica pozivu za sudjelovanjem jedino nije odazvala pravobraniteljica za djecu”.
U svom obrazloženju Milas Klarić navodi “da nije sklona formalno sudjelovati u radu radnih tijela izvršne vlasti, smatrajući važnim da, kao nezavisno tijelo za zaštitu prava djece, očuva samostalnost u svojem radu i postupanju”.
Razlog za to, kako navodi, uz ostalo nalazi i u odredbi Općeg komentara br. 2, stavak 25. Odbora za prava djeteta UN-a, prema kojoj nacionalne institucije za ljudska prava neovisno prate, pridržava li se država međunarodno preuzetih obaveza u ostvarivanju prava djeteta. Stoga je, mišljenja je Milas Klarić, nužno da institucije ostanu potpuno slobodne u određivanju vlastitih prioriteta i utvrđuju vlastite aktivnosti te da se na njih ne delegiraju obveze vlasti.
Također navodi da je u odgovoru Ministarstvu socijalne politike i mladih navela kako je spremna odgovoriti na sve upite koji se radnoj skupini pokažu relevantni u području zaštite prava djece te ih zamolila da je obavještavaju o aktivnostima radne skupine.
U skladu s time, na zatim primljenu zamolbu ministarstva za sudjelovanjem u stručnoj raspravi o iskustvima u dosadašnjoj primjeni Obiteljskog zakona iz 2015., pravobraniteljica je odgovorila 18. ožujka 2016.
“Dakle, nije točno da je pravobraniteljica za djecu odbila uputiti svoje prijedloge i mišljenja”, navela je u priopćenju Milas-Klarić.

Komentiraj