IVANA ALILOVIĆ: ‘Dodjelom certifikata Green Destinations Zagrebačka županija upisana je na svjetsku kartu održivih destinacija’

Autor:

21.2.2024., Zagreb - U Zagrebackoj zupaniji najavljen je drugi javni poziv za sudjelovanje na natjecaju za dodjelu nagrade "Ruza Zagrebacke zupanije". direktorica Turisticke zajednice Zagrebacke zupanije Ivana Alilovic Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, za Zagreb News govori o značenju brončanog certifikata Green Destinations koji joj je dodijeljen u sklopu najvećeg svjetskog sajma turizma ITB u Berlinu početkom prošlog mjeseca

Početkom ožujka Zagrebačkoj županiji dodijeljen je brončani Green Destinations certifikat, potvrda najvišeg standarda održivosti za destinacije u Republici Hrvatskoj. Priznanje je uručeno Ivani Alilović, direktorici Turističke zajednice Zagrebačke županije u sklopu najvećeg svjetskog sajma turizma ITB u Berlinu. O tom priznanju, ali i o ostalim novostima koje TZ Zagrebačke županije priprema za novu turističku sezonu, za Zagreb News govori upravo direktorica TZ-a Zagrebačke županije Ivana Alilović.

ZgNews: Zagrebačka županija dobitnik je brončanog Green Destinations certifikata, možete li objasniti o kakvom se točno certifikatu radi?

Green Destinations certifikat je međunarodno priznata potvrda o održivosti destinacije. Ovaj certifikat dodjeljuje se destinacijama koje su pokazale predanost očuvanju okoliša, promicanju održivog turizma i brizi za lokalnu zajednicu. Brončani certifikat koji je dobila Zagrebačka županija svjedoči o tome da je županija zadovoljila visoke standarde u područjima poput zaštite okoliša, upravljanja otpadom, energetske učinkovitosti te održivog turizma. Ovim smo certifikatom upisali Zagrebačku županiju na kartu svjetskih održivih destinacija. Ovo je naravno tek početak, jer je pred nama još puno posla, a održivost treba ne samo graditi, već i živjeti svaki dan.

ZgNews: Što točno ovaj certifikat znači za Zagrebačku županiju i koliko će on pridonijeti razvoju turizma u njoj?

Green Destinations certifikat znači mnogo za Zagrebačku županiju. Prije svega, to je potvrda da su naši napori na području održivosti prepoznati i nagrađeni na međunarodnoj razini. Ovaj certifikat će zasigurno pridonijeti većem povjerenju kod posjetitelja koji sve više traže destinacije koje vode brigu o okolišu. Time će se povećati broj posjetitelja, produžiti sezona te posljedično potaknuti lokalna ekonomija. Ne zaboravimo da turisti postaju sve “zahtjevniji” i da je održivost jedna od komponenata koju uvijek žele zadovoljiti te u skladu s time traže i svoje destinacije. Turisti će imati priliku uživati u održivim turističkim aktivnostima, od smještajnih kapaciteta do programa koji promiču lokalnu kulturu i prirodne ljepote.

ZgNews: Koji su to projekti realizirani kako bi ZG županija dobila Green Destinations certifikat?

Prije svega smo u proces uključili sve sudionike turističkog sektora, jer je važno da u svakom procesu djelujemo zajedno. Neki od ključnih projekata uključuju sustavno upravljanje otpadom s visokim stopama recikliranja, poticanje korištenja obnovljivih izvora energije poput sunčanih elektrana te promicanje održive poljoprivrede i lokalne proizvodnje hrane. Osim toga, županija je organizirala edukativne programe o održivosti, volonterske akcije za čišćenje okoliša te potaknula lokalne inicijative koje podržavaju održivi turizam.

ZgNews: Osim Green Destinations certifikata, što je još TZ Zagrebačke županije pripremio za novu turističku sezonu?

Uz Green Destinations certifikat kao potvrdu o održivosti, TZ je lansirao niz novih turističkih programa koji promiču održivi turizam. To uključuje biciklističke ture kroz netaknute prirodne parkove, kulturne manifestacije s naglaskom na lokalnu baštinu te gastro ture koje potiču upotrebu lokalno uzgojenih namirnica. Neizostavna manifestacija je i VIA VINO koja zapravo povezuje gotovo sve spomenuto, a iz godine u godinu bilježi sve veći broj zainteresiranih posjetitelja. U budućem razdoblju trudit ćemo se spajati ponudu svih naših gradova i općina, ali isto tako još više i bolje zajednički komunicirati o destinacijama, jer zaista imamo puno toga za ponuditi uz glavnu prednost naše blizine glavnog gradu. Zato je tu i naš odmor nikad bliže.

ZgNews: Jeste li zadovoljni pozicijom Zagrebačke županije na hrvatskom turističkom tržištu?

Definitivno, a još sam zadovoljnija činjenicom da nam brojke, ali i kvaliteta usluge i ponuda samo rastu. Zagrebačka županija je prepoznata kao destinacija koja nudi bogatstvo kulturne i prirodne baštine te se sada, s Green Destinations certifikatom, dodatno ističe kao održiva destinacija koja vodi brigu o okolišu i lokalnoj zajednici. Ova pozitivna percepcija doprinosi rastu interesa posjetitelja za našu županiju. Izuzetno puno predanog rada je potrebno da se ovakav trend održi i nastavi.

ZgNews: Što najviše privlači turiste u Zagrebačku županiju i koja su to tržišta iz kojih dolazi najveći broj turista?

Rekla bih da je to uz prirodu, vrhunski eno i gastro doživljaj. Gastronomska ponuda s autentičnim lokalnim jelima i vinima privlači gurmane iz svih dijelova svijeta. Za ljubitelje aktivnog odmora, županija nudi brojne biciklističke i pješačke staze kroz netaknutu prirodu, a od lokacija svakako uvijek vrijedi istaknuti Grad Samobor, Jastrebarsko, ali i Veliku Goricu, Ivanić-Grad…

Što se tiče tržišta, najveći broj turista u Zagrebačku županiju dolazi iz susjednih zemalja poput Slovenije, Austrije i Mađarske, zbog blizine i dobre povezanosti. Također, sve veći interes pokazuju turisti iz zapadnih zemalja poput Njemačke, Italije i Francuske, tražeći autentična iskustva i netaknutu prirodu.

ZgNews: Kakav je daljnji plan razvoja turizma u Zagrebačkoj županiji, je li u fokusu održivi razvoj koji je nekako i u skladu s dobivenim certifikatom?

Županija će nastaviti ulagati u projekte održivog turizma, promicati ekološki osviještene prakse i podržavati lokalne inicijative koje potiču očuvanje okoliša i lokalne kulture. Planira se daljnje unaprijeđenje biciklističkih i pješačkih staza, unaprijeđenje smještajnih kapaciteta te organizacija edukativnih programa o održivosti. Turistička zajednica Zagrebačke županije surađivat će s lokalnim stanovništvom i institucijama kako bi osigurala da razvoj turizma bude uravnotežen, podržava lokalnu ekonomiju i čuva prirodne resurse. Osim toga, planira se intenzivnija promocija županije kao održive destinacije na međunarodnom tržištu, kako bi privukla još veći broj posjetitelja koji cijene održivi turizam i prirodu.

OZNAKE: ivana alilović

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.