Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila kapitalne projekte kojima je temelj održivost destinacija

Autor:

FOTO: Dražen Kopač

Turistička zajednica Zagrebačke županije prošlog je tjedna, na imanju obitelji Korak, u prostorijama restorana nagrađenog Michelinovom zvjezdicom, predstavila Green Destinations certifikat brončanog sjaja, ali i uspješne rezultate projekta KNOWING, pritom stavljajući snažan naglasak na posvećenost turističke zajednice održivom turizmu i zaštiti okoliša. Predstavljanju su prisustvovali izaslanica ministrice turizma i sporta, izaslanica direktora Hrvatske turističke zajednice, predstavnici Zagrebačke županije te mnogobrojni dionici destinacije.

Iz Turističke zajednice Zagrebačke županije naglasili su kako je Green Destinations certifikat priznanje dosadašnjem kontinuiranom trudu i fokusiranosti na očuvanje prirode. Certifikat daje snažan zamah Zagrebačkoj županiji i potvrđuje da nije samo destinacija za odmor, već i primjer modela uspješnog spajanja turizma s očuvanjem okoliša.

„Naši napori urodili su plodom, što potvrđuju brojke koje bilježimo svake godine. Strateški smo predani održivom turizmu. Kroz ovaj certifikat, Zagrebačka županija postaje sinonim za odgovoran turizam i brigu za okoliš. Kao direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, vidim ovaj certifikat kao poticaj za daljnje inovacije i razvoj. Naša županija već sada bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja, a s ovim certifikatom želimo pokazati da je održivi turizam ne samo moguć, već i ključan za našu budućnost. Ovo je naša priča o uspjehu, ali i obveza prema generacijama koje dolaze. Održivost je naša strast, naša vizija i naša budućnost. Na sve to naslanjaju se i zaista izvrsni rezultati projekta KNOWING kroz koji smo pokazali svjesnost o klimatskim promjenama, ali i odlučnost za prevencijom i potrebnim prilagodbama. Sve je to dio iste, održive priče“, naglasila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

FOTO: Dražen Kopač

Katarina Miličević, direktorica Tourism Lab d.o.o., dodala je da je Turistička zajednica Zagrebačke županije pokazala izuzetnu predanost u realizaciji certifikata, kroz više od godinu dana rada na 84 zahtjevna kriterija. „Green Destinations certifikat je čvrst dokaz da je Zagrebačka županija kao turistička destinacija na pravom putu u održivom upravljanju turizmom. Time je nagrađena predanost destinacije, ali i pružatelja usluga u turizmu unutar nje, koji sinergijski djeluju u održivom upravljanju turizmom, promociji odgovornog i održivog turizma te očuvanju prirodnih ljepota, kulturnog nasljeđa, društvenog i ekonomskog blagostanja“, rekla je Dr. Katarina Miličević, direktorica tvrtke Tourism Lab, službenog zastupnika Green Destinationsa.

Zagrebačka županija postala je najvećom županijom u Hrvatskoj s Green Destinations oznakom i time se svrstala u top svjetske destinacije. Proces nije bio nimalo jednostavan ni lak, no ono što su pokazali je zajedništvo svih dionika uključenih u proces što je ključno za uspjeh bilo kojeg, pa tako i ovog projekta.

Pored certifikata, predstavljeni su i rezultati projekta ‘KNOWING’ koji istražuje utjecaj ljudskih aktivnosti na klimatske promjene. S 20 partnera, radilo se na sustavnom pristupu upravljanju klimatskim rizicima s ciljem implementacije mjera za održivu i klimatski neutralnu budućnost.

„Razumjeti utjecaj tih fenomena na turizam i potaknuti odgovorno ponašanje za očuvanje klime bio je naš primarni cilj uključivanja u ovaj europski projekt jer protiv prirode se ne možemo boriti, ali se možemo na vrijeme početi prilagođavati svemu što nas očekuje. To je jedino odgovorno, kao i održivo upravljanje destinacijom“, dodala je direktorica Ivana Alilović.

Projekt ‘KNOWING’ je interdisciplinaran projekt koji uključuje znanstvenike, regionalne partnere i komunikacijske stručnjake. Projekt se fokusirao na klimatske izazove Zagrebačke županije, poput ekstremnih vrućina, dugotrajnih suša, tuča i obilnih kiša.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.