IVAN VRDOLJAK: ‘Premijer gubi kompas i vjerodostojnost’

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak u četvrtak je “gubitkom kompasa od strane premijera” te skandaloznim gubitkom premijerove vjerodostojnosti i autoriteta nazvao Vladin zaključak kojim Saboru predlaže da odbije oporbeni zahtjev za iskazivanje nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

“Skandalozno je da si premijer dozvoljava da na ovakav način gubi vjerodostojnost i autoritet. Nazivati ‘honeymoon temom’ jedan skandal u kojem je ministar znanosti i obrazovanja plagijator je u potpunosti gubitak kompasa od strane premijera”, poručio je Vrdoljak, a njegovu izjavu u priopćenju prenose iz HNS-a.

Vladajuće poziva da učitelje, profesore i znanstvenike koji rade s djecom pitaju kakav osjećaj imaju “kad je njihov ministar plagijator”.

“Kakav autoritet oni imaju prema našim učenicima ako je to ‘honeymoon tema’? Niti jedna tema koja se tiče i odnosi na obrazovanje nije ‘honeymoon tema’ – to je strateška tema Republike Hrvatske”, zaključuje Vrdoljak.

Vlada je s današnje sjednice Saboru predložila zaključak kojim odbija odlučiti o iskazivanju nepovjerenja ministru Barišiću, što je zatražilo 45 oporbenih saborskih zastupnika.

“Temeljito smo proučili i u opsežnom očitovanju iznosimo argumente i činjenice kojima se u cijelosti, prema našem mišljenju, odbacuju svi prijedlozi koji su neosnovani i neutemeljeni”, istaknuo je premijer Andrej Plenković. Dodao je da će o tome biti provedena i saborska rasprava, u kojoj će detaljno i dodatno obrazložiti iznesene argumente.

U prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Barišiću uz ostalo se navodi da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio mišljenje kojim je jednoglasno utvrdio da je ministar prekršio Etički kodeks u članku “Does Globalization Threaten Democracy” objavljenom u časopisu Synthesis philosophica iz 2008.

U Vladi, pak, ističu da se u oporbenom prijedlogu zanemaruju činjenice da je prijava za kršenje Etičkoga kodeksa protiv Barišića podnesena još u veljači 2011. godine, te da su je rješavala nadležna etička tijela koja su odbacila prijavu kao neosnovanu.

Komentiraj