Hrvatska
Decoration icon

požar

Ivan Radić: “Župan i ja uputit ćemo apel Vladi da se proglasi stanje ekološke katastrofe za Osječko-baranjsku županiju”

Autor:

04.10.2022., Osijek - U pogonu osjecke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoci doslo je do pozara uskladistene plastike na otvorenom prostoru.Osjecki gradonacelnik Ivan Radic, Osjecko-baranjski zupan Ivan Anusic , Slavko Tucakovic i i zapovjednik Goran Ivkovic obratili se medijima Photo: Borna jaksic/PIXSELL

Photo: Borna jaksic/PIXSELL

Gust dim koji je vjetar nosio južno od Osijeka nadvio se nad okolna naselja, prekrio je Čepin, Tenju, Antunovac, Ernestinovo, Ivanovac. Civilna zaštita pozvala je građane da zatvore prozore te da se vani zadržavaju kratko. Obustavljena je nastava u okolnim mjestima.

Zbog dima koji se širio cijeli dan mnogi su se vratili starim navikama – maskama na licu.

Zbog sigurnosti i promet je na državnoj cesti prema Vinkovcima bio obustavljen do večeri. Zbog siline vjetra crni dim se proširio do mjesta udaljenih i 70-ak kilometara od samog požarišta.

“Kao što znate dojavljeno je za požar u tvrtki iza 00:40, ja se ovim putem moram zahvaliti našim vatrogascima koji su odmah izašli na teren i promptno reagirali i gradskim tvrtkama Unikom i Cesting koje su odmah poslali sve raspoložive snage, uključujući i bagere kako bi odmaknuli plastiku i da bi se što lakše gasio požar. Požar je trenutno lokaliziran, pod nadzorom je i pratit ćemo ga i dalje cijelu noć i u četvrtak ujutro i pravovremeno izvještavati javnost”, poručio je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

“Naša preporuka građanima je da ako ne moraju biti na otvorenom, prevencije radi da ne budu, naime prema izvještajima DHMZ-a na dvije postaje u gradu Osijeku je kvaliteta zraka bila zadovoljavajuća tijekom dana i do prije par minuta. Zahvaljujući mobilnom uređaju koji nam je poslao Grad Zagreb, kojem ovim putem zahvaljujem, smo izmjerili kvalitetu zraka na Trgu Ante Starčevića koja govori da nema onečišćujućih tvari i uskoro bi taj uređaj trebao doći u mjesni odbor Brijest gdje ćemo također izmjeriti kvalitetu zraka”, upozorio je gradonačelnik.

U Osijeku je cijeli dan kvaliteta zraka zadovoljavajuća, učenici osnovnih škola koje spadaju pod ingerenciju Grada Osijeka i srednjih škola koje spadaju pod ingerenciju Županije su išli u školu. Pratit ćemo stanje, vjetar ide južno od grada tako da dim ne ide na grad. Zasada nemamo preporuke ni za gradske ni za županijske škole da ne idu u školu. Poljoprivredna škola u Osijeku je jedina škola u Osijeku u kojoj je Županijski stožer izdao preporuku da se ne ide u školu s obzirom da se nalazi najbliže požarištu”, rekao je Radić.

“Pratit ćemo cijelu noć, bit ćemo tu zajedno s vatrogascima i sa svim službama i u četvrtak i ovisno o stanju, vjetru, kvaliteti zraka ćemo reagirati. Također želim napomenuti da redovito pratimo kvalitetu vode koja je zadovoljavajuća kao i prethodnih dana, prije požara”, dodao je.

“Od ranih jutarnjih sati sam u kontaktu s premijerom Andrejom Plenkovićem s kojim se čujem cijeli dan i u četvrtak ćemo župan i ja uputiti Vladi apel da se proglasi stanje ekološke katastrofe za Osječko-baranjsku županiju”, zaključio je Radić za Dnevnik.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.