ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Većina građana Crne Gore za EU

Autor:

epa05053116 Flags of NATO and Montenegro are displayed on the Goverment House building, in Cetinje, Montenegro, 03 December 2015. NATO foreign ministers a day earlier decided to invite Montenegro to become the 29th member of their alliance despite Russian concerns, leading Moscow to threaten a response. Montenegro would be the third nation from the Western Balkans to join NATO after Albania and Croatia. Russia should have no say on the country's decisions, top NATO officials and ministers said.  EPA/BORIS PEJOVIC

Više od dvije trećine građana Crne Gore podržalo bi svoju zemlju u Europskoj uniji na referendumu kada bi se on održao ovih dana, pokazalo je najnovije istraživanje predstavljeno u utorak u Podgorici.

Olivera Komar iz agencije DeFacto, koja je provela istraživanje, rekla je da 61 posto ispitanika ima pozitivno stajalište o Europskoj uniji.

“Taj broj nikada nije bio veći, ni u jednom od prethodnih istraživanja”, navela je Komar.

Dodala je da stabilna većina građana Crne Gore podržava proces pridruženja EU i želi vidjeti Crnu Goru u toj zajednici.

“Ako ne računamo one koji ne bi izašli na biralište i one koji nemaju stajalište, ostaju samo opredijeljeni građani, a tada bi za ulazak u EU glasovalo 76,3 posto što je tri posto više nego prošle godine, dok bi protiv bilo 23,7 posto“, rekla je Komar.

Građani su bili i optimistični pa su u anketi izrazili uvjerenje da će Crna Gora ući u EU najkasnije do 2020. godine.

Također je anketa pokazala da raste postotak informiranosti građana o Uniji u odnosu na prethodna istraživanja.

Šef izaslanstva EU u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je kako nije tajna da postoje brojne interne podjele i razlike u stajalištima o raznim temama u crnogorskom društvu, ali da je “vezivni element cjelokupnog društva upravo težnja priključenju EU“.

„Ovo je važna poruka za političare, bilo da su u vladi ili u oporbi”, poručio je Orav.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)