Britanski znanstvenici tvrde da mozak tijekom spavanja “procesuira odluke”

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Istraživači iz  Velike Britanije su analizirali aktivnost mozga kod ljudi i miševa i pokušali odgovoriti na tajne funkcioniranja ovog organa tijekom sna. Zanimalo ih je na koji način mozak povezuje “točkice”, tj. sjećanja između različitih iskustava kako bi stvorio zaključke i novo ponašanje.

“Često donosimo odluke,  izvodimo zaključke i veze između različitih događaja u našoj prošlosti. No, nije jasno kako to mozak zapravo izvodi”, rekla je Helen Barron, znanstvenca sa Sveučilišta u Oxfordu.

Mozak pohranjuje sjećanje, no nije jasno kako funkcionira mehanizam u mozgu, koji ih kasnije povezuje. Najvažniji organ za čovjekovu sposobnost razmišljanja je sposoban “uspostaviti vezu između dva sjećanja ili različitih iskustava”. Ovaj proces se nastavlja u vrijeme kada se odmaramo ili spavamo.

David Dupert je naglasio kako mozak tijekom spavanja “procesuira odluke”. To je vezano uz uzrečicu: “Moram to prespavati pa ću odlučiti”.

Na mnoga pitanja još nema odgovora, no rezultati i zaključak istraživanja bi mogli pomoći u liječenju Alzheimerove bolesti.

Komentiraj