EPPO razbio veliki lanac prevaranata: Utajili 195 milijuna eura, akcija se vodila i u Hrvatskoj

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO, Patrik Macek/PIXSELL

Četrnaest osoba je uhićeno u velikoj akciji europskog tužiteljstva provedenoj u 17 zemalja EU-a, među kojima je i Hrvatska. Sumnjiče se za utaju poreza tešku oko 195 milijuna eura.

Akciju je koordinirao Ured europskog tužiteljstva iz Njemačke, a obuhvatila je kriminalnu grupu koja je ovu poreznu prijevaru izvela preko prodaje pametnih telefona, elektroničkih uređaja i zaštitnih maski, navodi N1.

U okviru operacije kodnog naziva Midas u srijedu je obavljeno više od 180 pretraga u Albaniji, Austriji, Cipru, Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. U akciji je bilo angažirano više od 680 policijskih službenika i poreznih istražitelja.

Zaplijenjeni su razni uređaj u vrijednosti većoj od 15,3 milijuna eura, kao i jahtu vrijednu tri milijuna eura, te još 1,2 milijuna eura gotovine i kriptovaluta. Oduzeto je i nekoliko skupocjenih automobila, dok je u domovima osumnjičenih nađeno i više od 2,5 kilograma zlata, kao i nakit te luksuzni satovi.

Rekonstruirano je da je sve to zarađeno na kružnoj poreznoj prevari za koju su iskorištena prekogranična pravila koja među zemljama članicama EU-a omogućuje izuzimanje od PDV-a.

Priča se počela odmotavati 2017. kad je njemačka tvrtka krenula s lancem poreznih prevara na prodaji malih elektroničkih uređaja. Za to su korišteni tzv. nestajući trgovci koji su nestajali prije nego što bi platili svoje porezne obveze.

U EPPO-u sumnjaju da su organizatori ušli su i u tržište zaštitnih maski, koje su tijekom pandemije Covida-19 bile tražena roba. Iako je prema dokumentaciji u preprodaju bila uključena tvrtka iz Hong Konga, utvrđeno je da su maske bile u skladištu u Njemačkoj, te su ostale tamo sve dok ih njemačko Ministarstvo zdravstva nije kupilo od te navodne firme iz Hong Konga. Ni jedna od tvrtki uključenih u kupoprodaju nije platila porez.

Istraga je trajala dvije godine, a utvrđeno je da su se osumnjičeni skrivali iza iza fiktivnih tvrtki i lažnih vlasnika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.