IDA

Istranima europski novci za borbu protiv klimatskih promjena

Istarski gradovi Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj i Vodnjan prvi su gradovi u Hrvatskoj koji su pod okriljem Istarske razvojne agencije, IDA-e, započeli s izradom Akcijskih planova za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena, objavili su iz IDA-e. U planovima će se predvidjeti konkretne i dugoročne mjere za osiguranje ekološkog, društvenog i gospodarski stabilnog okruženja u Istarskoj županiji, a njihova izrada treba biti završena u siječnju 2019. godine.

Akcijski planovi se izrađuju u sklopu europskog projekta EMPOWERING vrijednog 11 milijuna kuna koji se u stopostotnom iznosu financira iz europskog programa Horizon 2020. usmjerenog na istraživanje i inovacije. Uz partnere iz Italije, Španjolske, Švedske, Rumunjske, Mađarske i Grčke, IDA je jedini partner iz Hrvatske u tom projektu i od ukupnog iznosa Istranima je odobreno milijun kuna za projektne aktivnosti.

Na sastanku partnera u projektu održanom u Puli direktor IDA-e Boris Sabatti istaknuo je kako je riječ o vrlo značajnom projektu za povećanje energetske učinkovitosti i jačanje zaštite okoliša na cijelom području Istarske županije. Pritom je dodao da je projekt potvrda da Istra nastavlja starteški razmišljati i doprinosi ciljevima strategije Europa 2030 koja je usmjerena na smanjenje emisije stakleničkih plinova za 30 posto, povećanje energetske učinkovitosti za 30 posto, povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 30 posto te povećanje udjela biogoriva u prometu na 20 posto.

Komentiraj