Ispraćaju Hansa-Dietricha Genschera nazočio i hrvatski ministar Kovač

Autor:

EPA/MARIUS BECKER

U Bonnu je u nedjelju u nazočnosti brojnih dužnosnika iz Njemačke i inozemstva, među kojima je bio i hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač, održana svečana komemoracija u počast nedavno umrlog dugogodišnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa-Dietricha Genschera.

„Svijet, Europa i Njemačka izgubili su velikog državnika a Hrvatska velikog prijatelja koji je na vrijeme prepoznao opravdanost borbe hrvatskog naroda za slobodu, demokraciju i neovisnost“, rekao je nakon komemoracije Kovač za Hinu.

On je podsjetio da je Genscher u ime Njemačke nazočio i ispraćaju predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

„Stoga sam posebno počašćen da sam danas, u ime Republike Hrvatske, pribivao posljednjem ispraćaju toga našeg velikog prijatelja“, rekao je Kovač.

EPA/ROLF VENNENBERND

EPA/ROLF VENNENBERND

Na svečanoj komemoraciji prisutnima se obratio njemački predsjednik Joachim Gauck staknuvši važnost Hansa-Dietricha Genschera u oblikovanju moderne Njemačke.

„Moderna Njemačka je nezamisliva bez Hansa-Dietricha Genschera koji se do kraja života borio kako za njemačko pitanje tako i za ujedinjenu Europu“, rekao je Gauck.

On je podsjetio na Genscherove zasluge u procesu ujedinjenja Njemačke.

Na svečanoj komemoraciji govorili su i bivši amarički državni tajnik James Baker kao i Genscherov nasljednik na mjestu ministra vanjskih poslova Klaus Kinkel.

Baker je istaknuo svoje dugogodišnje prijateljstvo s Genscherom kojeg je nazvao „Titanom europske diplomacije“.

Svečanoj državnoj komemoraciji, koja je dosad priređena u čast samo nekoliko umrlih njemačkih političara poput nedavno Helmuta Schmidta i rijetko se upriličuje ministrima, je pored njemačkog političkog vrha na čelu s kancelarkom Angelom Merkel, nazočio i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Komemoraciji je nazočio i apostolski nuncij u Njemačkoj, nadbiskup Nikola Eterović kao i hrvatski zastupnik Europskog parlamenta Andrej Plenković.

EPA/ROLF VENNENBERND

EPA/ROLF VENNENBERND

Hans-Dietrich Genscher jedan je od najistaknutijih predstavnika Liberalne stranke Njemačke.

Genscher je u povijesno važnom razdoblju obnašao funkciju ministra vanjskih poslova i dokancelara te je u dobroj mjeri utjecao na pad Željezne zavjese.

Od 1969. do 1974. bio je ministar unutarnjih poslova a od 1974. do 1992., prvo u vladi socijaldemokratskog kancelara Helmuta Schmidta a zatim u vladi demokršćanskog kancelara Helmuta Kohla ministar vanjskih poslova i dokancelar.

Hans-Dietrich Genscher je odigrao i važnu ulogu u procesu priznanja Hrvatske početkom 1990-tih godina.

Genscher, koji je umro u 89. godini 31. ožujka, bit će pokopan u nedjelju poslijepodne u Bonnu u užem krugu obitelji.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)