Irwin Welsh slavi 63. rođendan, kaže da je sve u svijetu medijski konstrukt

Škotski romanopisac, dramatičar i scenarist Irvine Welsh rođen je 27. rujna 1958. godine. Smatra se jednim od značanijih i prepoznatljivijih pisaca s prijelaza 20. na 21. stoljeće. Njegovu prozu obilježava izravan pristup kontroverznim temama, uporaba edinburškoga govora, realistička utemeljenost i crni humor, čime je utjecao na smjer razvoja suvremene škotske književnosti. Školu je napustio u 16. godini te je radio različite poslove u Edinburghu i Londonu. Magistrirao je na Sveučilištu u Edinburghu 1990. Svjetsku slavu donio mu je roman ‘Trainspotting’ (1993.) po kojemu je Danny Boyle 1996. snimio istoimeni film.

Welsh nije previše optimističan u vezi naše budućnosti: “Što nam donosi budućnost? Nulti gospodarski rast, nema tvornica, nema plaćenog rada, način života koji smo nekada imali danas više nije održiv, a sve dok ne smislimo kako ćemo dalje, svi smo mi tek ostaci jednoga sustava koji postoji samo da bi protok ciklusa bogatstva nastavio usmjeravati u ruke najbogatijih.
Svijetom vlada konceptualizam, u kojemu se ništa zapravo ne proizvodi. Danas se događa nekakav čudan nered, golemi gubitak veze među generacijama, između onih starijih, koji se još uvijek sjećaju vremena unatrag 60 godina, i mladih, koji odrastaju posve povezani s internetom i nemaju nikakvu vezu s ostatkom svijeta. Mi živimo u postkulturalnom svijetu gdje je sve medijski konstrukt, nema ničega, nema undergrounda, kultura se niotkuda ne generira osim onoga što se događa online.”

Komentiraj