Irski premijer Enda Kenny otišao s dužnosti nakon šest godina

epa05968959 (FILE) - A file photograph showing The Taoiseach

Irski premijer na odlasku Enda Kenny u svom je oproštajnom govoru u utorak priznao da je tijekom šest godina vladavine činio greške, no naglasio je da je uvijek djelovao u “najboljim interesima irskog naroda”.

Kenny je prošlog mjeseca dao ostavku u svojoj stranci desnog centra Fine Gael, a iza sebe je ostavio nasljedstvo koje neki hvale, a neki kritiziraju. Očekuje se da će parlament u srijedu potvrditi novog premijera, 38-godišnjeg homoseksualca indijskog podrijetla Lea Varadkara, novog čelnika Fine Gaela.

Kenny, 66-godšinji političar koji je služio u parlamentu 42 godine, u govoru u Dailu, donjem domu irskog parlamenta, naglasio je da politiku i dalje vidi “kao plemenitu profesiju, usprkos mnogim skandalima i neuspjesima”.

“Shvaćam razočaranost ljudi politikom i političkim procesom”, istaknuo je bivši irski čelnik, pozvavši ostale političare da se jedni prema drugima “odnose s većim poštovanjem”.

“Što se tiče mene, prvi ću priznati da nisam sve učinio ispravno, no iskreno mogu reći da je moja motivacija uvijek bila ono što je u najboljim interesima irskog naroda”, rekao je Kenny.

Čelnik opozicijskog Sinn Feina Gerry Adams kritizirao je Kennyjevu politiku štednje i istaknuo kako je njegova vlada “razočarala irski narod” po pitanju beskućnika, zdravstvenog sustava i Sjeverne Irske.

Državni dug “od 25 milijardi eura 2007. narastao je na 250 milijardi koliko iznosi danas”, naglasio je Adams.

Michael Martin, vođa opozicijske stranke Fianna Fail, pohvalio je Kennyjeva nastojanja kao “irskog patriota i demokrata”.

Kennyju se pripisuje vođenje Irske do ekonomskog oporavka nakon intervencije Međunarodnog monetarnog fonda i Europske unije iz 2009., kad je bankarski i stambeni sektor te otočne države pogodila kriza.

Brendan Howlin, čelnik laburista koji su nakon izbora 2011. bili dio koalicijske vlade s Kennyjem, pohvalio je odlazećeg premijera kao vođu “netaknutog korupcijom” koji je pomogao državi.

Kenny je jedini predsjednik Fine Gaela koji je dva mandata bio irski premijer, takozvani taoiseach.

U parlament je ušao 1975., sa samo 24 godine, te na početku nije slovio kao materijal za vođu. Sredinom devedesetih bio je ministar turizma,  vođom stranke postaje 2002., te ju 2011. vodi do velike pobjede na parlamentarnim izborima.

Komentiraj