‘IRON MAIDEN – FOR MAIDEN KIDS’ Zvijezde heavy metala uče djecu povijest

Nacional

Veliki obožavatelj i poznavatelj grupe Iron Maiden, Stjepan Juras iz Zadra, napisao je i nedavno objavio knjigu ‘Iron Maiden – For Maiden Kids’, slikovnicu namijenjenu djeci obožavatelja ove slavne heavy metal grupe kako bi naučili nešto o povijesti kroz pjesme svojih idola

Ideja je dugo vremena bila u mojoj glavi zato što je dobar dio pjesama Maidena baziran na povijesnim činjenicama, mitovima i legendama. Ukratko, svime što se uči u školi. Palo mi je na pamet – zbog čega onda to ne napraviti na zabavan, ali i edukativan način? U knjizi mladi fanovi tako mogu naučiti, između ostalog, priču o Ikaru, Aleksandru Velikom, Džingis Kanu, starom Egiptu, Zaljevskom ratu, ekspedicijama na Sjeverni pol, podmornicama, avionskim bitkama, Indijancima, pomrčini Sunca i sl. Dakle, kao ilustrirana Wikipedijica za mlade, uključujući i bojanku”, izjavio je u razgovoru za Nacional Stjepan Juras, autor edukativne slikovnice koju je namijenio najvjernijim ljubiteljima heavy metal grupe Iron Maiden. Preciznije, kako ističe Juras, fanovima Maidena, ali i rocka uopće, koji su postali roditelji i koji bi na taj neuobičajeni način mogli educirati djecu i pokazati im povijest na zanimljiviji način. Knjiga je u tom obliku izdana samo za uži krug fanova u limitiranoj nakladi, a ideja je da Juras preko nje dođe do agenata velikih nakladničkih kuća koje bi potom otkupile i distribuirale knjigu širom svijeta.

LJUBITELJIMA HEAVY METAL SCENE u Hrvatskoj 40-godišnji Stjepan Juras odavno je poznat. Bio je svojevremeno pokretač i urednik glazbenog magazina Metal Detector posvećenog metal sceni, promotor nekolicine hrvatskih metal bendova, a najviše je ostao upamćen kao organizator velikog metal festivala Underwall koji se trebao održati u Zadru prije par godina, ali je propao. “Nisam poznat kao organizator, nego kao jedan od više organizatora tog festivala koji je jedini stao ispred svih i preuzeo krivnju na sebe. Underwall je prošlost i metal u Hrvatskoj je prošlost, barem u onom obimu za koji se mislilo da je realan. Svaka čast svima koji još dan danas žive tu glazbu. Nadam se da će Maideni ovog ljeta u Splitu proći OK“, izjavio je za Nacional ovaj jedinstveni poklonik heavy metala i grupe Iron Maiden. Njegova knjiga, slikovnica, udžbenik ili zabava za fanove Iron Maidena zanimljiva je i zbog brojnih ilustracija Luke Valkovića kojega je Juras pronašao među obožavateljima Maidena. “Luku Valkovića ne poznajem osobno jer smo komunicirali samo putem telefona i e-maila. On je, naravno, fan jer čisto sumnjam da bi ijedan ilustrator, ma koliko dobar bio, uspio tako dobro uhvatiti duh koji sam knjigom htio postići. Luku sam kontaktirao na preporuku poznanika Roberta iz Istre koji je također fan Maidena. Preporuka je bila izvrsna”, priča o svom djelu Juras te dodaje da je njegov doprinos izuzetno važan jer je uspio ilustrirati upravo sve onako kako je i zamislio, naglašavajući da je u velikoj mjeri imao odriješene ruke da interpretira neku pjesmu kroz svoju maštu, a da pritom djeci bude zanimljivo i prihvatljivo.

MEĐUTIM, OVO NIJE PRVA KNJIGA koju je Juras napisao, a koja je posvećena grupi Iron Maiden. Prati ih od samih početaka, uz stotine tisuća njihovih poklonika iz cijelog svijeta. Prije nekoliko godina napisao je biografiju o Steveu Harrisu, osnivaču grupe Iron Maiden, i to je napravio prvi u svijetu. “Knjigu su mi upravo otkupili u Brazilu i ovog ljeta bit će prevedena na portugalski, a trenutno sam u pregovorima i za njemačko tržište. Druga knjiga zove se ‘No Matter How Far – Iron Maiden Fans Will Be There’ i to je knjiga o fanovima grupe Iron Maiden iz cijeloga svijeta. Preko 400 njihovih priča prikupio sam za tu knjigu, uključujući i ekskluzivne fotografije.

  • JURKAS JE AUTOR VIŠE KNJIGA o grupi; osim one o osnivaču, napisao je i knjigu s više od 400 priča fanova Iron Maidena, a 3. svibnja trebala bi izaći i nova knjiga o tom bendu

U knjizi su priče njihovih obožavatelja iz preko 70 zemalja širom svijeta, a 3. svibnja trebala bi izaći i nova knjiga o grupi Iron Maiden, točnije o njihovu albumu ‘Somewhere In Time iz 1986., koju sam odlučio objaviti na tridesetu godišnjicu albuma”, priča pun strasti Stjepan Juras za Nacional. Kako su u današnje vrijeme svi povezani u grupama na socijalnim mrežama, tako su i fanovi Iron Maidena kojih je, kaže Juras, preko 150.000 na internetskom forumu službenog fan kluba, pa nije teško doći do njih i predstaviti im knjige o grupi koju svi obožavaju. Osim toga, ističe, knjige nosi sa sobom na njihove turneje pa će tako i ovog ljeta svugdje gdje stigne. Dakako, imao ih je priliku i osobno upoznati još 1995. od kada se često s njima vidi na svakoj novoj turneji pa se već mogu smatrati poznanicima. Osim toga, kaže Juras, svaki pravi obožavatelj imao je priliku upoznati se s njima ako je to stvarno želio. Da je riječ o predanom obožavatelju grupe Iron Maiden, koji istovremeno piše o glazbi u nekim hrvatskim magazinima, govori i podatak da trenutno priprema čak sedam novih knjiga o grupi Iron Maiden u sljedeće dvije godine: spomenutu “Somewhere In Time” o legendarnom albumu Iron Maidena, potom biografiju o gitaristu i tekstopiscu grupe Adrianu Smithu “Stranger in a Strange Land”, zatim drugi dio knjige o fanovima Iron Maidena “No Matter How Far (Iron Maiden Fans Will Be There)”, biografiju Clivea Burra, bubnjara grupe Iron Maiden, enciklopediju o grupi Iron Maiden “1000 Most Memorable Maiden Moments” i na koncu kuharicu “Taste the Beast”. Priprema i jednu knjigu o grupi Divlje jagode.

S OBZIROM NA STOTINE TISUĆA obožavatelja grupe Iron Maiden širom svijeta te globalnu povezanost putem interneta, ne treba se brinuti za svoju budućnost.

Komentiraj