Iranski predsjednik Rohani odlučio se kandidirati

EPA

Iranski predsjednik Hasan Rohani odlučio je “sudjelovati u predsjedničkim izborima” 19. svibnja za drugi četverogodišnji mandat, izjavio je u nedjelju potpredsjednik zadužen za parlamentarne poslove Hoseinali Amiri kojeg citiraju mediji.

“Rohani je došao do zaključka zadnjih tjedana da će sudjelovati u predsjedničkim izborima”, izjavio je Amiri novinarima u parlamentu, među kojima onom službene novinske agencije Irne koja je prenijela njegove izjave.

Izabran 2013. uz podršku umjerenih i reformatora na prvi četverogodišnji mandat, Hasan Rohani, umjereni vjernik, još nije službeno objavio svoje namjere.

Kandidati se moraju izjasniti najkasnije 15. travnja, po iranskom zakonodavstvu. Vijeće čuvara ustava potom ima deset dana da odobri ili ne te kandidature. Izborna kampanja trebala bi početi 28. travnja a završiti 17. svibnja.

Bivši zamjenik predsjednika ultrakonzervativca Mahmuda Ahmadinedžada, Hamid Baghaie, prvi je objavio svoju kandidaturu 18. veljače kao “nezavisni kandidat”.

U rujnu 2016. Ahmadinedžad, predsjednik od 2005. do 2013., kazao je da neće biti kandidat nakon intervencije vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hameneija koji ga je razuvjerio u njegovoj namjeri. Vođa je kazao da treba izbjegavati “štetnu bipolarizaciju” u zemlji.

Komentiraj