Iran zabranio sve letove prema iračkom Kurdistanu

EPA/SEDAT SUNA

Iran je objavio u nedjelju da je do nove uredbe zabranio sve letove prema iračkom Kurdistanu, na traženje vlade u Bagdadu, uoči referenduma o samoodređenju na kojem bi se irački Kurdi trebali izjasniti o neovisnosti te pokrajine.

Na traženje središnje iračke vlade prekinuti su svi iranski letovi prema zračnim lukama Erbila i Sulejmanije ali i svi letovi iz iračkog Kurdistana preko Irana, rekao je Kejvan Kosravi, glasnogovornik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti.

Kako je prenijela službena iranska agencija Irna, Kosravi je opravdao tu odluku činjenicom da irački kurdski dužnosnici nisu odustali od referenduma bez obzira na sve dobronamjerne napore Irana da se pronađe drugo rješenje.

Vlasti u Bagdadu, susjedne države Iran, Turska i Sirija, kao i SAD, europske zemlje i UN protive se refrendumu.

Iran, u kojem živi oko 6 milijuna Kurda od ukupno 80 milijuna stanovnika, tvrdi da će referendum izazvati nove sukobe u regiji.

Teheran je 17. rujna zaprijetio da će zatvoriti svoju granicu s iračkim Kurdistanom i da će poništiti sve sigurnosne sporazume s iračkim Kurdistanom u slučaju proglašenja neovisnosti.

Iranske zrakoplovne kompanije Mahan Air i Caspian Air osiguravaju po više redovnih letova tjedno prema iračkom Kurdistanu iz raznih iranskih gradova.

Kurdske vlasti tvrde da u slučaju pozitivnog ishoda referenduma ne bi odmah uslijedila objava neovisnosti već da bi ta pobjeda bila početak “ozbiljnih rasprava s Bagdadom”.

Komentiraj