EPA/MICHAEL REYNOLDS

Irački premijer razgovarao s Pompeom o povlačenju SAD-a iz Sirije

Američki državni tajnik Mike Pompeo zajamčio je iračkome premijeru Adelu Abdulu Mahdiju da je SAD i dalje predan borbi protiv Islamske države u Iraku i drugim područjima unatoč tome što planira povući snage iz Sirije, objavio je ured Abdula Mahdija u subotu.

Američki predsjednik Donald Trump počeo je totalno povlačenje američkih snaga iz Sirije, proglasivši u srijedu da su uspjeli u svojoj misiji poraziti IS te da nisu dalje potrebni. Plan je izazvao kritike saveznika kao što su Velika Britanija i Francuska koji su rekli da militanti nisu potpuno poraženi.

“Premijer Abdel Abdul Mahdi primio je telefonski poziv američkog državnog sekretara Mikea Pompea koji je objasnio detalje skorašnjeg povlačenja iz Sirije i potvrdio da je SAD još uvijek predan borbi protiv IS-a i terorizma u Iraku i drugim područjima”, navodi se u izjavi ureda Abdula Mahdija.

Abdul Mahdi i Pompeo također su razgovarali o američkoj odluci da se za 90 dana produlji izuzeće zajamčeno Iraku od sankcija  protiv Irana kojim se dopušta Bagdadu da i dalje uvozi iranski plin koji je ključan za proizvodnju električne energije u Iraku.

Komentiraj