INTERVJU ZA ZG NEWS: RAŠIĆ: ‘Rekordno malo kriminala, krađa i razbojništava tijekom krize u Zagrebu’

Marko Rašić, načelnik Policijske uprave Zagrebačke, za ZG News govori o sigurnosnom stanju u gradu i ističe da se velika većina Zagrepčana u krizi izazvanoj koronavirusom i potresom ponašala odgovorno

 

Policija u Zagrebu od sredine ožujka radila je pojačano kako zbog mjera uvedenih zbog opasnosti od koronavirusa tako i zbog snažnog potresa koji je prije nešto više od mjesec dana pogodio Zagreb. O tome kako se policiji bilo nositi s izvanrednim stanjem i kakvo je sigurnosno stanje u gradu, za Zagreb News govori Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke.

ZG News: Kako biste ocijenili sigurnosno stanje u Zagrebu nakon potresa i u vrijeme korona-krize?

Sigurnost građana u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji je na dosta visokoj razini unatoč epidemiji koronavirusa i potresima koji su nas zadesili u zadnje vrijeme. Moram naglasiti da posljednjih godina bilježimo značajne statističke uspjehe, ali ponekad statistički pokazatelji građanima malo znače i puno im je važniji subjektivan osjećaj sigurnosti. Jesmo li uspješni u policijskoj prevenciji i aktivnostima kriminalističke policije moglo bi se zaključiti iz činjenica da je kriminalitet u padu za 13,7  posto u odnosu na isto razdoblje 2019., a razriješenost je veća za 1,3 posto nego prošle godine. Imovinski kriminalitet je za 16 posto manji, što znači da je manje teških krađa (12,7 posto manje), krađa (18,2 posto manje), razbojništva (28,4 posto manje), itd. U ožujku 2020. zabilježili smo 941 kazneno djelo, što je najmanji broj kaznenih djela u Policijskoj upravi zagrebačkoj u proteklih dvadesetak i više godina. Opće stanje sigurnosti, stanje i kretanje kriminaliteta te stanje javnog reda na području Policijske uprave zagrebačke su povoljni i dobri.

ZG News: Koliko ste zadovoljni ponašanjem građana u ovim izvanrednim vremenima, koliko su Zagrepčani disciplinirani i u kojoj mjeri poštuju savjete Kriznog stožera?

Moram priznati da sam jako zadovoljan ponašanjem većine naših građana koji su još jednom pokazali samodisciplinu i ustrajnost kod provedbe odluka Stožera koje su nas sve dovele do ovako dobrih rezultata po pitanju sprječavanja širenja zaraze. Naravno uvijek postoje oni neodgovorni pojedinci koji su kršili mjere samoizolacije ili karantene, ali radi se o manjem broju i njih smo uspješno identificirali.

ZG News: U kojoj mjeri su Zagrepčani kršili mjere samoizolacije i što se poduzima protiv počinitelja

Moram naglasiti da je kod poštovanja mjera samoizolacije policija sukladno svojim ovlastima provodila odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i mi smo do 23. travnja imali ukupno 16.266 izdanih rješenja, odnosno odluka o samoizolaciji. U tom periodu smo utvrdili ukupno 313 kršenja mjera nesavjesnih građana i evidentirali 3 kaznena djela. Policija kad utvrdi da je došlo do kršenja mjera samoizolacije o tome izvješćuje nadležno državno tijelo, sanitarnu inspekciju državnog inspektorata koja dalje provodi postupak.

ZG News: U kojoj mjeri se u Zagrebu održavaju ilegalna okupljanja u ugostiteljskim objektima i koje mjere se poduzimaju kad ih otkrijete?

Kad je riječ o mjerama koje smo provodili s ciljem provedbe Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja ukupno smo zaprimili 2260 dojava građana a pritom je u 40 objekata (trgovine i drugi objekti) utvrđeno kršenje mjera. Policija je i u ovim situacijama izvijestila nadležno državno tijelo, službu inspekcije Civilne zaštite.

ZG News: Koliko ste zabilježili provala u domove Zagrepčana koji su ih zbog oštećenja morali napustiti i kako tome stati na kraj?

U 30-ak dana, od potresa 22. 3. do 21. 4. mi smo na području Policijske uprave zagrebačke evidentirali 33 provale u domove, provaljeno je u 10 stanova i 23 kuće. Tražeći povezanost potresa i provala, možda bismo mogli spomenuti da 6 ili 7 provala u domove,  od čega su 3 pokušaja možemo povezati da su počinitelji kaznenih djela koristili direktno spornu situaciju, potres, napuštanje stanova i slično. Dakle, u ožujku 2020. u odnosu na ožujak 2019. počinjeno je 91 kazneno djelo manje, što predstavlja pad od 62,33 posto. Naravno da je ovakvo povoljno stanje sigurnosti i rezultat pojačanih opservacija policijskih službenika na terenu i to svih rodova policije.

ZG News: Je li stopa kriminala i kaznenih djela manja zbog izvanrednih mjera?

Kad govorimo o statističkim pokazateljima i stanju kriminaliteta na području Policijske uprave zagrebačke, moramo biti zadovoljni trendovima smanjenja evidentiranih kaznenih djela i to što je kriminalitet u padu za 13,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., a da je razriješenost 1,3 posto veća nego prošle godine. Na navedene „brojke“ utjecalo je niz faktora, odnosno potres na području policijske uprave i koronavirus, ali i mjere koje smo provodili sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

ZG News: S obzirom na situaciju kako se policajci na terenu nose s opasnosti od zaraze koronavirusom?

Policijski službenici su od početka na prvoj crti obrane i u svom radu susreću s potencijalnim rizikom opasnosti od zaraze i to je svojevrstan rizik posla. Sama činjenica da smo uz sve propisane zaštitne mjere (do sada je bilo ukupno 100 policijskih službenika i namještenika u samoizolaciji i samo 12 policijskih službenika kojima je potvrđena zaraza) govori u prilog tome da su policijski službenici bili izloženi zarazi i unatoč tome uspješno odrađivali sve svoje policijske zadatke.

Komentiraj