Guliver/Getty Images, Christopher Furlong/Getty Images

INTERVJU: NIGEL FARAGE ‘Ulazak Srbije u EU bio bi glupost, pa Hrvati i Srbi su ratovali da se razdvoje’

Nigel Farage trenutačno je neprijatelj broj jedan europskih političkih elita. Žestoki euroskeptik i borac protiv Europske unije već je nekoliko saziva zastupnik u Europskom parlamentu. Međutim, tek je na prošlim izborima za Europski parlament njegova United Kingdom Independence Party (UKIP) ostvarila rezultat koji je zabrinuo sve pobornike europske ideje. UKIP je pobijedio na izborima za Europski parlament u Britaniji i Farageova stranka osvojila je 24 mjesta. Takav rezultat dao je dodatnu snagu njegovoj ideji o izlasku Britanije iz Unije, o čemu bi Britanci 2017. trebali odlučivati na referendumu. S Nigelom Farageom razgovarali smo u Strasbourgu na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Europskog parlamenta.

 

 

  • ‘NIJE BITAN MOJ STAV O NEOVISNOSTI Palestine, bitno je da Europski parlament nema mandat priznavati neovisnost nekih država. To pravo nema ni Europska komisija, nego jedino samostalne države. Ali cijelo pitanje priznavanja Palestine još je jedan dokaz licemjernosti politike Europska unije’
  • ‘ŠTO GOD MISLILI O NJEMU, PUTIN JE EUROPSKI SAVEZNIK kad je u pitanju islamski terorizam i Europska unija mora ga prestati izazivati. Europska unija izazvala je krizu u Ukrajini i prisilila Putina na reakciju. Kad ruskog medvjeda bodeš štapom moraš očekivati reakciju’

 

 

NACIONAL: Gospodine Farage, kako gledate na prvih godinu i pol članstva Hrvatske u Europskoj uniji?

U mojoj zemlji upravo sada se u širokoj javnosti raspravlja o Europskoj uniji. Posljednja istraživanja pokazala su kako bi u slučaju da se sutra održi referendum britanski narod glasao za izlazak iz te unije u zamjenu za ugovor o slobodnoj trgovini. U Europskoj uniji ne postoji demokracija, naprotiv, Bruxelles ju prezire. Hrvati su 800 godina čekali samostalnu državu i onda su vas političari prevarili i prepustili ste se diktaturi Bruxellesa. To je strašno. Imali ste svoju neovisnost, svoj identitet, svoj ponos i sve ste to platili krvlju. Sada ste sve to odbacili, rasprodali zemlju i postali provincija carstva koje se urušava.

NACIONAL: U Hrvatskoj je UKIP poprilično nepoznata stranka. Možete li predstaviti glavne crte vašeg programa?

UKIP je stranka nacionalne demokracije. Vjerujemo da bi Velika Britanija trebala biti neovisna, samovladajuća, demokratska država, a ne dio političke unije sa sjedištem u Bruxellesu. Ta unija trenutačno propisuje 75 posto zakona koji su na snazi u Britaniji, a uz to nas članstvo u njoj košta pravo bogatstvo i sprečava nas da potpisujemo nove trgovinske sporazume s novim svjetskim ekonomskim silama. Sve to ne znači da mi ne volimo Europu i da smatramo da je sve preko La Manchea loše. Mi zapravo volimo Europu, ali želimo Europu nacionalnih država koje zajedno trguju i surađuju. Ovaj supernacionalni projekt Sjedinjenih Europskih Država, koji je pokrenut bez podrške birača, jednostavno ne funkcionira. Želim naglasiti da nemamo ništa protiv hrvatskih, poljskih ili rumunjskih radnika, ali smatramo da je nerazumno uvoziti radnu snagu u trenucima kad u Velikoj Britaniji ima dovoljno vlastite radne snage. Zbog toga smo protiv dolaska nove radne snage. Želim naglasiti da nipošto nismo za protjerivanje onih koji u Velikoj Britaniji već rade, nego smo samo protiv dolaska novih radnika.

NIGEL FARAGE NE VJERUJE DA ĆE DAVID CAMERON 2017. RASPISATI REFERENDUM O IZLASKU VELIKE BRITANIJE IZ EU  FOTO: Christopher Furlong/Getty Images
NIGEL FARAGE NE VJERUJE DA ĆE DAVID CAMERON 2017. RASPISATI REFERENDUM O IZLASKU VELIKE BRITANIJE IZ EU
FOTO: Christopher Furlong/Getty Images

NACIONAL: Izjavili ste da ćete se povući iz politike kad Britanija istupi iz Europske unije. Ostajete li još uvijek pri tom obećanju?

Članstvo u Europskoj uniji Britaniju stoji 55 milijuna funti dnevno i to naprosto mora prestati. Neću biti sretan dok ta cifra ne bude ravna nuli i dok Velika Britanija ne istupi iz Unije. Kad se to dogodi, smatrat ću da sam ispunio svoj politički cilj i povući ću se s političke scene.

NACIONAL: Kao da ste sigurni da će Britanci na mogućem referendumu glasovati za izlazak iz Europske unije?

Siguran sam da će Britanci glasovati protiv, ali sam skeptičan prema svakom obećanju Davida Camerona. Taj čovjek nikada nije ispunio ni jedno obećanje pa ne vjerujem ni u njegovo obećanje da će se održati referendum.

NACIONAL: Zbog čega smatrate da Europski parlament ne treba priznati Palestinu?

Nije bitan moj stav o neovisnosti Palestine, bitno je da Europski parlament nema mandat priznavati neovisnost nekih država. To pravo nemaju ni Parlament ni Europska komisija, nego jedino samostalne države. Nekoliko dana uoči ovog glasovanja poslao sam upit Europskoj komisiji o mogućem priznanju Somalilanda, male državice unutar Somalije, koja je de facto već neovisna. Odgovor je bio da Europska komisija nema mandat priznavati neovisnost država. Kao što vidimo, to pravilo ne vrijedi za Palestinu. Cijelo pitanje priznavanja Palestine još je jedan dokaz licemjernosti politike Europske unije.

NACIONAL: Kakav je vaš stav prema Vladimiru Putinu i politici Europske unije prema Rusiji?

Putin je europski saveznik kad je u pitanju islamski terorizam i Europska unija mora ga prestati izazivati. Europska unija izazvala je krizu u Ukrajini i prisilila Putina na reakciju. Kad ruskog medvjeda bodeš štapom, moraš očekivati rekciju. Što god mi mislili o Putinu kao čovjeku, on je europski saveznik u borbi protiv islamskog terorizma i to u ovom trenutku treba biti važna činjenica u odnosima s Rusijom.

NACIONAL: Nedavno ste formirali i parlamentarnu skupinu unutar Europskog parlamenta, zbog čega su vas kritizirali Marine Le Pen i njena stranke Front national. Zbog čega odbijate suradnju s Marine Le Pen?

Ponosan sam što smo formirali skupinu i obvezujemo se da ćemo biti glas naroda. Bit ćemo na prvoj crti radeći na uspostavi slobode, nacionalne demokracije i prosperiteta diljem Europe. Očekujte od nas žestoku bitku za povratak nadzora nad sudbinama naših zemalja. Le Pen i Front national su protiv globalizacije, mi nismo. Mi želimo prigrliti globalizaciju, ali smatramo da to ne možemo učiniti unutar Europske unije. Druga je velika razlika u tome što je retorika Front national često antisemitska, a s takvim ljudima ne želimo imati posla.

NACIONAL: Kako komentirate propast škotskog referenduma o neovisnosti?

Drago mi je da su Škoti glasovali protiv neovisnosti, ali to ne rješava problem koji Englezi imaju sa Škotskom. Novac koji Englezi od svojih poreza izdvajaju za Škotsku nekoliko je puta veći od škotskog novca koji ide u Englesku. Englezi svojim novcem financiraju Škotsku. Dok se to ne promijeni, nećemo biti zadovoljni.

NACIONAL: Kakav je vaš stav prema daljnjem proširenju Europske unije, prije svega prema mogućem ulasku Srbije?

Već sam nekoliko puta rekao da je to apsolutno luda ideja, nevjerojatna. Pa Hrvati i Srbi su prije dvadesetak godina međusobno ratovali ne bi li se razdvojili, a sada bi ih europski političari ugurali u tvorevinu gotovo jednaku bivšoj Jugoslaviji. Ulazak Srbije u Europsku uniju bio bi neviđena glupost.

Komentiraj