INTERVIEW: DINO ŠARAN ‘Živimo u dobrovoljnom ropstvu koje nema lance, ali ima kredite’

Nacional

Sarajevska grupa Letu štuke objavila je Best Of album, a frontmen Dino Šaran za Nacional govori o tome zbog čega misli da je ovo i za glazbenike vrijeme privatnog poduzetništva, zašto u maločemu nalazi smisao te zbog čega pisanje pjesama za druge izvođače smatra šizofrenim poslom

Sarajevsku grupu Letu štuke osnovali su još polovicom 80-ih Dino Šaran i Đani Pervan, no prvi album ugledao je svjetlo dana tek 2005. Pjesme s prvog albuma ‘’Minimalizam’’, ‘’Mjesto za dvoje’’, ‘’Tepsija’’, ‘’Signali’’, ‘’Grad bez boje’’ i ‘’Pero Papacoder’’ postale su hitovi u cijeloj regiji, a Letu štuke respektabilna grupa. Negdje u tom periodu je Pervan postao član stalne postave Cargo Orkestra, pratećeg benda Darka Rundeka, kojem se naknadno pridružio u jednom momentu i Dino Šaran. Svoj status potvrdili su novim hitovima tri godine kasnije i novim albumom ‘’Proteini i ugljikohidrati’’. Posljednji studijski album ‘’Brojevi računa’’ objavili su 2011., nakon čega je uslijedila duža pauza, sve do ove godine kada su na pokon ušli u studio kako bi završili novi studijski album, a jedan period karijere obilježili su i ovih dana objavljenom kompilacijom najvećih hitova grupe. U razgovoru za Nacional, Dino Šaran predstavio je novi album i veliku promjenu u zvuku benda, objasnio je zašto su napravili pauzu od punih šest godina, zašto misli da je ovo i za glazbenike vrijeme privatnog poduzetništva, zašto u malo čemu pronalazi smisao, zašto pisanje pjesama za druge izvođače smatra šizofrenim poslom, što misli o deklaraciji o zajedničkom jeziku te zašto, po njegovu mišljenju, živimo u vrijeme modernog ropstva.

NACIONAL: Nije čest slučaj da netko nakon svega tri albuma objavi The Best Of album s najvećim hitovima. Kako ste već stigli do Best Of albuma?

Bit ću malo neskroman pa ću reći da je možda to mogao biti i dupli album. Morali smo dosta važnih pjesama izbaciti. Imamo na ovoj kompilaciji 17 pjesama, plus jednu kao bonus. Moglo ih je biti 24. Vrlo sam zadovoljan. Best Of je vani i jako mi je drago što se to izdanje uopće pojavilo i s tim ćemo podvući crtu na sve što smo do sada radili. Prije novog albuma izbacit ćemo tri nova singla. Prvi singl bit će ‘’Bože zdravlja’’ koja otvara novi album. Mislim da ćemo ga objaviti negdje u lipnju ove godine.

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj