Dusko Marusic/PIXSELL

Interfilm odbacuje optužbe nekih braniteljskih udruga o korupciji

Redatelj Zrinko Ogresta i producent Ivan Maloča u četvrtak su opovrgnuli optužbe nekih braniteljskih udruga o korupciji u HAVC-u, ustvrdivši da dodjela 3,7 milijuna kuna Ogrestinu filmu “S one strane”, što je trostruko manji iznos od onoga koji su iznijele udruge, ni u jednom detalju nije u suprotnosti sa Zakonom i Poslovnikom.

Na 50. sjednici Audiovizualnog vijeća (AV) održanoj 5. rujna 2014. odobrena su, prema izboru i prijedlogu umjetničkih savjetnika Branka Schmidta i Dalibora Matanića, sredstva za četiri filma, među kojima i 3,7 milijuna kuna za film “S one strane” redatelja Zrinka Ogreste u produkciji Interfilma, stoji u priopćenju Interfilma, koje potpisuju Ogresta i Maloča.

Ugovor između HAVC-a i Inter filma zaključen je 25. veljače 2015., a potpisali su ga ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, producent Interfilma Ivan Maloča i redatelj filma “S one strane” Zrinko Ogresta.

Zrinko Ogresta, kao član AV-a u ime visokih učilišta iz područja audiovizualnih djelatnosti, prilikom glasanja bio je “suzdržan” zbog mogućeg sukoba interesa, a rezultati Javnoga poziva objavljuju se odmah po zaključenju sjednice AV vijeća na internetskoj stranici HAVC-a, ističe se u priopćenju.

Rad članova AV-a propisan je Zakonom o audiovizualnim djelatnostima i Poslovnikom o radu Hrvatskog audiovizualnog vijeća.  Djelovanje Zrinka Ogreste u AV-u ni u jednom detalju nije u suprotnosti sa Zakonom i Poslovnikom, ističe se u priopćenju Interfilma i zaključuje da je također neistinita tvrdnja da je Ivan Maloča član Hrvatskog audiovizualnog vijeća.

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata u srijedu je na konferenciji za novinare navela da za Ogrestin film Interfilmu “protuzakonito dodijeljena sredstva u iznosu od ukupno 10,8 milijuna kuna”.

Komentiraj