Inspektori UN-ove agencije za atomsku energiju: Nestalo 2.5 t uranija iz skladišta u Libiji

Inspektori UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) ustanovili su da je nestalo nekih 2,5 tona prirodnog uranija u Libiji s mjesta na kojem su bile uskladištene, a koje nije pod vladinom kontrolom, obznanila je agencija danas državama članicama. 

Nestanak uranija utvrđen je inspekcijom koja je bila planirana za 2022. godinu “no morala je biti odgođena zbog sigurnosne situacije u regiji” te je obavljena u utorak, objavio je direktor IAEA-e Rafael Grossi.

Inspektori IAEA-e “utvrdili su da je nestalo 10 spremnika s približno 2,5 tona prirodnog uranija koji je prethodno Libija prijavila na toj lokaciji”, stoji u priopćenju IAEA-e.

Agencija navodi da će provesti “druge aktivnosti” kako bi utvrdila okolnosti uklanjanja uranija s mjesta na kojem je bio uskladišten, no nije imenovala lokaciju.

Nestanak nuklearnog materijala mogao bi značiti radiološku opasnost i opravdanu zabrinutost za sigurnost, upozorava IAEA.

Dodaje da bi dolazak do tog mjesta mogao biti opasan i da je uopće za dolazak na tu lokaciju potrebna “složena logistika”.

Godine 2003. Libija, u kojoj je tada bio na vlasti dugogodišnji vođa Moamer Gadafi, odrekla se svog programa nuklearnog oružja, a prethodno je bila nabavila centrifuge za obogaćivanje uranija kao i nacrte za izradu nuklearne bombe u čemu nije daleko odmaknula.

Libija nije dobila mir pošto je Gadafi uklonjen s vlasti uz pomoć NATO-ove kampanje 2011. godine. Od 2014. godine političku kontrolu u zemlji imaju dvije suparničke frakcije.

Mirovnim planom Ujedinjenih naroda uspostavljena je početkom 2021. prijelazna vlada koja je trebala voditi zemlju do izbora u prosincu iste godine, no oni još nisu održani.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner