Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) otputovat će u Dumu u Siriji kako bi istražili navodni kemijski napad, priopćio je u utorak OPCW.
Prethodno su sirijska vlada i njezina vojna saveznica Rusija pozvale međunarodne inspektore da istraže navodni napad na Dumu.

Asadove snage su 7. travnja izvršile snažan napad na posljednje predgrađe Damaska koje su još uvijek držali islamistički borci Jaish al-Islama, a u njemu je, prema Bijelim šljemovima, poginulo 42 ljudi dok je preko 1000 ranjeno. Ostale humanitarne udruge navode da je poginulo najmanje 70 ljudi.

Sirija i Rusija odbacuju optužbe za kemijski napad na Dumu.

Britanska premijerka Theresa May te američki i francuski predsjednik Donald Trump i Emanuel Macron suglasili su se u telefonskom razgovoru  da svijet mora odgovoriti na taj napad.

“Složili su se da međunarodna zajendica mora odgovoriti kako bi potvrdila zabranu korištenja kemijskog naoružanja bilo gdje u svijetu”, priopćio je Downing Street.

OPCW u priopćenju navodi da analizira dostupne informacije od prvih izvješća o navodnom napadu kemijskim oružjem na Dumu, dodajući da se tim inspektora priprema za posjet Siriji.

U međuvremenu će Vijeće sigurnosti UN-a u utorak glasovati u tri navrata nakon što je Rusija predložila dvije rezolucije o istragama o navodnom kemijskom napadu, dok je SAD predložio svoj nacrt rezolucije.

SAD je predložio uspostavu novog istražnog mehanizma koji će utvrđivati odgovornost za kemijske napade. Rusija se tome protivi i predlaže da istragu provede OPCW.

O slučaju se oglasila i njemačka kancelarka  Angela Merkel koja je kazala da gotovo i ne sumnja da je u Siriji upotrebljeno kemijsko oružje.

“Vjerujem da su dokazi o upotrebi kemijskog oružja vrlo jasni”, kazala je Merkel na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Također je kazala da podržava izvanredno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a o tom incidentu i pozvala na osudu. “Tamo moramo vrlo, vrlo jasno reći što mislimo”, dodala je Merkel.

Ruska vojska objavila je da je oko 2000 pobunjenika u utorak napustilo Dumu i da ih je još 4000 spremno to učiniti.

Novinska agencija RIA prenosi general-bojnika Jurija Jevtušenka koji je rekao da već nekoliko dana nema nikakvih vojnih operacija u tom gradu.

Komentiraj