INSIDER OUTSIDER Strah od pitanja

Prvog dana festivala u Cannesu PONOVO JE AKTUALIZIRANA priča prema kojoj je Woody Allen prije četvrt stoljeća seksualno iskorištavao usvojenu kćer Dylan Farrow

Svatko tko se ikada bavio novinarstvom, zna da u tom poslu ne smije biti svetih krava, bilo da govorimo o političarima, sportašima ili kulturnjacima. Svatko može i mora biti predmet preispitivanja, bilo da se radi o osvajačici olimpijskih medalja koja je postala pomoćnica ministra, političaru upetljanom u financijsku aferu ili filmašu osumnjičenom za seksualno napastovanje. Prva dva primjera su, naravno, hrvatska, posljednji je svjetski i bio je aktualan proteklih dana u Cannesu. Riječ je o Woodyju Allenu i ponovo oživljenim tvrdnjama da je taj slavni 80-godišnji redatelj davnih godina iskorištavao usvojenu kćer Dylan Farrow, čija je majka glumica Mia Farrow.

Afera je počela 1992. kada je tada sedmogodišnja Dylan Farrow ispričala priču svom pedijatru, a priča se u osnovi svodila na očuhovo seksualno iskorištavanje, što je pedijatar prijavio policiji jer ga je na to obvezivao zakon. Već prije toga Allen je posjećivao psihijatra zbog svog odnosa spram Dylan Farrow, a njena majka, glumica Mia Farrow, dadiljama je rekla da ne smiju Allena ostavljati nasamo s djetetom. Allen je nakon toga tužio Miu Farrow, tvrdeći da je ona instruirala djecu protiv njega kako bi mu se osvetila zato što je zaveo njenu usvojenu kćer Soon-Yi. Tužba je na sudu odbačena i Allen je morao platiti sudske troškove. Ujedno je sud zaključio da je Allenovo ponašanje spram Dylan Farrow bilo neprihvatljivo i da se dijete mora zaštititi.

TRI OSOBE, OD ČEGA DVIJE DADILJE, na sudu su potvrdile da su vidjele Allena u neprikladnim tjelesnim odnosima s Dylan Farrow, ali to nisu prijavili djetetovoj majci. Državni odvjetnik nakon toga javno je rekao da je imao osnovanu sumnju na temelju koje je trebao tužiti Allena, ali to nije napravio. Maureen Orth, novinarki Vanity Faira i autorici dviju knjiga o tom slučaju, izjavio je kako nije želio maltretirati dijete višesatnim svjedočenjem, a bez tog svjedočenja, smatrao je, ne bi pobijedio na sudu. S njegovim mišljenjem složila se i Mia Farrow. Socijalna služba grada New Yorka nešto kasnije je objavila rezultate svojih nalaza po kojima Dylan Farrow nije bila seksualno ili ikako drugačije napastovana.

U VELJAČI 2014., U OTVORENOM PISMU KOJE je objavio New York Times, tada već odrasla Dylan Farrow prilično je detaljno opisala kako ju je Allen seksualno iskorištavao. On je koji dan kasnije reagirao pismom u New York Timesu, u kojem je demantirao njene tvrdnje i objasnio svoje viđenje situacije, na koje je opet reagirala Dylan Farrow i dio njegovih izjava demantirala, tvrdeći da Allen laže. On je tada rekao kako više neće reagirati na tu temu, ali ona je prvog dana ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu ponovo izvučena na naslovnice svjetskih novina. Festival u Cannesu otvorio je novi Allenov film „Cafe Society“ i tim povodom je nekoliko dana ranije magazin Hollywood Reporter objavio intervju s tim američkim redateljem.

NA TAJ INTERVJU REAGIRAO je Ronan Farrow, Allenov sin koji zbog slučaja s Dylan Farrow nikada više nije želio razgovarati s ocem. Nakon objavljenog intervjua poslao je poruku urednici Hollywood Reportera, u kojoj je napisao: „Volim te, Janice, ali što je sljedeće, Bill Cosby na naslovnici?“ Ona mu je ponudila da napiše kolumnu koja je objavljena prvog dana festivala. U toj kolumni Ronan Farrow je napisao da je nakon pisma koje je njegova sestra objavila u New York Timesu, pokrenuta nevjerojatna propagandna mašinerija kako bi se zaustavila daljnja istraživanja o tome je li Allen seksualno iskorištavao njegovu sestru. Optužio je i novinara Hollywood Reportera zato što u tom intervjuu nije postavio pitanje vezano za seksualno iskorištavanje njegove sestre. Odnosno, zašto se ikonama nitko ne usuđuje postaviti neugodna pitanja. Ronan Farrow je novinar i odvjetnik i dobro zna kako napisati takvu kolumnu, a da ne bude izložen sudskoj tužbi.

S novinarske strane to je bio legitiman potez urednice Hollywood Reportera. Međutim, s time se nije složila Allenova publicistkinja koja je odmah nakon toga u Cannesu organizirala ručak nekolicine novinara i slavnog redatelja, ali nije pozvala nikoga iz Hollywood Reportera zato što su, kako je izjavila, povrijedili njezina klijenta.

NIJE NAM NAMJERA TVRDITI da Allen jest ili nije seksualno iskorištavao maloljetno dijete, ali Ronan Farrow je doista u pravu kada kaže kako svakoj osobi, pa i Allenu, treba postavljati svako pitanje čiji je odgovor u interesu javnosti. Pa tako i osvajačicu olimpijskih medalja treba pitati koja su to njezina znanja uz pomoć kojih će rješavati probleme u hrvatskom sportu ili vodeće hrvatske političare da nam pojasne zašto im zapravo trebamo vjerovati kada tvrde da znaju odvojiti privatni od javnog interesa.

Komentiraj