INSIDER OUTSIDER Kraljevstvo nebesko za Gorana Višnjića

Autor:

Branko Lustig predložio je Gorana Višnjića za glavnu ulogu u filmu ‘Kraljevstvo nebesko’, ali je REDATELJ RIDLEY SCOTT ODABRAO ORLANDA BLOOMA, a Lustigu poručio ‘ne treba mi televizijski glumac’

Prema najavama, u studenom bi trebalo početi snimanje filma “General”, biografske priče o Anti Gotovini, kojeg će glumiti Goran Višnjić. On će zbog toga iz Los Angelesa doputovati u Hrvatsku, što ne čudi jer će film režirati njegov punac Antun Vrdoljak koji će moći reći da mu glavnu ulogu glumi hollywoodska zvijezda. Ipak, izraz hollywoodska zvijezda čini se preuveličanim za tog hrvatskog glumca u Americi. Višnjić će u rujnu ove godine proslaviti 44. rođendan, što je doba u životu kad se može podvući crta, odnosno postaviti pitanje – zašto dosad nije napravio značajniju karijeru u Hollywoodu? Pojednostavljeno rečeno, zašto se sada u Hollywoodu kreće između manje značajnih TV serija i manje značajnih filmova ako je prije 15 godina bio predestiniran za velike uloge?

Početak u Hollywoodu bio je za njega začuđujuće hrabar, što pokazuje primjer iz 1997. godine, kada je dobio ulogu u filmu “Playing by Heart”, u kojem je glumila sva sila poznatih glumaca na čelu s Angelinom Jolie i Seanom Conneryjem, a producirao ga je Harvey Weinstein, čovjek zahvaljujući čijim su marketinškim sposobnostima filmovi “Kraljev govor” i “Umjetnik” dobili Oscara za najbolji film. Višnjić je za taj film trebao dobiti 800 tisuća dolara, što je za istočnoeuropskog glumca-početnika u Hollywoodu bio odličan honorar. Međutim, dogodili su se problemi s datumom početka snimanja i njegova stalna odgađanja, pa je Višnjić u jednom trenutku rekao: “Ja vas više ne mogu čekati jer igram Hamleta u Dubrovniku.” Tako je izgubio i važnu ulogu i bitan honorar. Producenti u Hollywoodu zanijemili su od tako radikalne odluke šibenskog glumca, a kada je uskoro dobio ulogu u seriji “Hitna služba”, činilo se da će se njegova hrabrost isplatiti. Postao je poznato lice u Americi, a onda je 2001. glumio u “Ljubavi bez izlaza” s Tildom Swinton, malom filmu koji je bio izuzetno hvaljen i nagrađivan. Te su se godine Croisetteom u Cannesu zajedno šetali Tilda Swinton i Višnjić. Tko bi tada rekao da će ona godinama kasnije osvojiti Oscara i biti jedna od najznačajnijih svjetskih glumica, a da će Višnjić ostati najviše upamćen po seriji “Hitna služba”.

DAPAČE, 2005. U CANNESU, kada je Tilda Swinton u povodu filma “Slomljeno cvijeće” Jima Jarmuscha razgovarala za Nacional, bilo joj je postavljeno pitanje kako je moguće da je ona tijekom protekle četiri godine glumila u nizu odličnih filmova, a da Višnjić nije. Uvjeravala nas je da je on sjajan glumac koji će kad-tad postati zvijezda, samo mu treba jedan pravi film, jedna prava uloga. A upravo je ta godina bila ključna u Višnjićevoj karijeri jer je tada propustio priliku karijere, a to je uloga u filmu “Kraljevstvo nebesko” redatelja Ridleyja Scotta s Orlandom Bloomom, Liamom Neesonom i Jeremyjem Ironsom u glavnim ulogama. Umjesto Bloomu, glavna uloga trebala je pripasti Višnjiću.

Branko Lustig bio je u to vrijeme blizak prijatelj i čest producent Scottovih filmova, pa je tako bio i producent “Kraljevstva nebeskog”. Kada su se 2004. birali glumci za taj film, Lustig je predlagao Radu Šerbedžiju za ulogu Tiberija, ali on nije imao šanse pored Jeremyja Ironsa. Međutim, Scottu je za glavnu ulogu, lik Baliana od Ibelina, predložio i Višnjića. Tijekom eliminacije u finalu su ostali Višnjić i Bloom, a prema onome što se saznalo, Višnjić je na testnim snimanjima izgledao bolje i impresivnije od Blooma, ali kada je trebao odlučiti, Scott je rekao “uzimam Blooma jer mi ne treba televizijski glumac”. Nije Scottu smetalo to što je Višnjić glumio u “Hitnoj službi”, nego što je u to vrijeme glumio u TV seriji “Spartak”. Malo kome je bilo jasno zašto je nakon jedne TV serije Višnjić prihvatio ulogu u drugoj, ako je znao da je tada trebao potpuno prijeći na film i postati zvijezda. Mora se uzeti u obzir da to nije bilo vrijeme kada su televizijske serije bile važne i gledane kao tijekom posljednjih sedam ili osam godina. Nekoliko tjedana kasnije, prije londonske premijere filma “Kraljevstvo nebesko”, sve to potvrdio je u intervjuu za Nacional i Scott, naravno uvijeno i manje direktno.

OTADA VIŠNJIĆ VIŠE NIJE DOBIO PRILIKU da se dokaže kao veliki glumac, osim ako računamo kratko pojavljivanje u filmu “Muškarci koji su mrzili žene” redatelja Davida Finchera. Film “Elektra” iz 2005. doživio je fijasko, serija “Pan Am” bila je skupa i osrednja, kao i serije “Crvena udovica” i “Sjeme života”. Film “Početnici” postao je poznat zbog Oscara za sporednu ulogu Christophera Plummera, a nakon toga, prije dvije godine, Višnjić je glumio u trima slabašnim niskobudžetnim nezavisnim filmovima. Najavljeno snimanje drugog dijela “Millenium” trilogije Stiega Larssona još dugo neće početi. I zato uloga u seriji “Granice zločina”, koja se dijelom snimala i u Hrvatskoj, u ovom trenutku predstavlja njegov najveći domet iako je, poput Hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Francuskoj, mogao postići mnogo veći uspjeh.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)