HINA / Nina Ðurðeviæ / Dani Hrvatskog filma / ml

Indijski film u programu kina ‘Tuškanac’

U povodu novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa, posvećenog indijskom filmu u petak će se u kinu Tuškanac održati četvrta filmska večer tog časopisa, ovaj put posvećena indijskoj kinematografiji koja će se zagrebačkoj publici, uz besplatan ulaz, predstaviti filmom, tribinom i izložbom.

Za tu je filmsku večer odabran klasik bengalskog art filma, jedan od prvih indijskih filmova s jasnom feminističkim porukom koji je otvorio vrata tamošnjem ženskom filmu – “36 Chowringhee Lane” redateljice Aparne Sen iz 1981. godine.

U svom dvosatnom prvijencu Sen kroz lik neudane i usamljene učiteljice engleskog jezika modernih svjetonazora kritizira patrijarhalno društvo u Indiji u kojem su potrebe žene neprepoznate ili zanijekane, napominje se u najavi filma.

Aparna Sen veteranka je među indijskim redateljicama, a njezini filmovi već su desetljećima inspiracija mlađoj generaciji feministički orijentiranih autorica, a u svojim se filmovima profilirala kao redateljica snažnih psiholoških drama s jakim ženskim likovima čiju psihologiju secira do sitnih detalja, dodaje se.

Program će neposredno prije projekcije otvoriti tribina “Između Bollywooda i art filma”, na kojoj će sudjelovati Etami Borjan s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, stručnjakinja za etnografski i indijski film, magistra indologije Marijana Janjić, posvećena istraživanju Bollywooda i indijske književnosti, te Nikica Gilić, glavni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i predstojnik Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta.

U predvorju kina moći će se razgledati izložba najboljih indijskih filmskih plakata.

Filmska večer se organizira u suradnji s Indijskim kulturnim centrom Zagreb.

Komentiraj